Članak

Srbija provjerava adrese osumnjičenih

19. Septembra 2013.00:00
Najviši predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije zadovoljni su dosadašnjim rezultatima u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

This post is also available in: English

Delegacije dvaju tužilaštava razgovarale su u Sarajevu o konkretnoj saradnji u procesuiranju osoba koje su nedostupne jednoj ili drugoj državi.

“Sada radimo delikatne predmete, poput zločina u Srebrenici”, rekao je Vukčević, glavni tužilac za ratne zločine Srbije.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da je predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije uručilo saglasnost žrtava za procesuiranje dvije osobe zbog ratnih zločina počinjenih u Srebrenici.

Vukčević je ocijenio da je vidljiv pomak u saradnji dviju zemalja nakon potpisivanja protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina početkom 2013. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije upoznalo je delegaciju Tužilaštva BiH s tim da provjerava mjesta boravišta i državljanstva za veći broj osumnjičenih koji žive u Srbiji.

S druge strane, Tužilaštvo BiH će ubrzo predati dokaze za dva predmeta za zločine u Srebrenici u kojima su podignute optužnice. 

Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da postoji želja da se razotkriju počinioci ratnih zločina. 

“Ušli smo u dubinu predmeta i možemo biti sretni što se na ovaj način radi”, kazao je on.

Delegacija Tužilaštva BiH obećala je pomoć u pronalasku posmrtnih ostataka državljana Srbije koji su 1993. godine oteti iz voza u Štrpcima, a pretpostavlja se da se grobnica nalazi na području Višegrada.

Tokom sastanka razgovarano je o procesuiranju predmeta “Dobrovoljačka ulica”, te dostavljanju Bosni i Hercegovini preostalog dijela predmeta koji se odnosi na “Tuzlansku kolonu”.

Amer Jahić


This post is also available in: English