Članak

Počelo suđenje Vehidu Subotiću

6. Septembra 2013.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Vehidu Subotiću, nekadašnjem pripadniku Armije BiH (ABiH), koji je optužen za naređivanje ubistava četiri osobe u januaru 1993. godine u selu Dusina, nedaleko od Zenice.

This post is also available in: English

Slavica Terzić, tužiteljica Državnog tužilaštva, kazala je kako namjerava dokazati da je Subotić, kao pripadnik Sedme muslimanske brigade ABiH, tokom sukoba sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) počinio ratni zločin nad civilima u selu Dusina.

Terzić je rekla da će pozvati 14 svjedoka, među kojima će biti i svjedoci koji su preživjeli strijeljanje, te će potvrditi učešće Subotića u ubistvima u Dusini.

“Neki od svjedoka će potvrditi naredbodavnu ulogu optuženog u vezi sa ubistvima, dok ćemo saslušati i svjedoke koji su dali alibi optuženom, ali ga tokom iskaza nisu potvrdili”, navela je Terzić.

Uz iskaze svjedoka, Tužilaštvo je najavilo i ulaganje preko 60 materijalnih dokaza.

“Tužilaštvo će dokazati kako je Sedma muslimanska brigada ABiH učestvovala u napadu na selo Dusina, čiji pripadnik je bio optuženi. Također ćemo dokazati da je optuženi izdvojio zatočenike i naredio ubistva, te mučio jednog od njih. Nakon svih dokaza, Tužilaštvo se nada da će Sudsko vijeće započeti izricanje presude riječima: ‘Kriv je’”, kazala je tužiteljica.

Prema optužnici koja je potvrđena 24. juna ove godine, Subotić je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima ABiH, nakon akcije na selo Dusina, iz kuća izdvojio 30 do 40 civila i nekoliko razoružanih bojovnika HVO-a, a potom je iz te grupe izdvojio osam osoba i sproveo ih do kuće Ivice Kegela, te naredio da se ubiju četiri osobe.

Tužiteljica je dodala da je Subotić nakon što je ubijena četvrta osoba, naredio da se prestane ubijati.

Subotiću je na teret stavljeno i da je iz grupe od osam ljudi izdvojio Kegel Ivicu, te ga udarao šakama u glavu, nakon čega je on pao na zemlju sa vidnim povredama.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH dat će svoj iskaz 4. oktobra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English