Članak

Optuženi prozvao zarobljenice

5. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Muzeju “Bitka na Neretvi”, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je muškarac za kojeg je saznala da je optuženi Nihad Bojadžić prozvao dvije zarobljenice, koje su odvedene i silovane.

This post is also available in: English

Svjedokinja, kojoj je dodijeljen pseudonim A, navela je da u prostoriji u kojoj su bili zarobljenici nije bilo sijalice, a da je muškarac koji je prozvao zarobljenice bio, sa jednim uniformisanim vojnikom, na ulaznim vratima u večernjim satima 28. jula 1993. godine.

Ona je muškarca, za kojeg je kazala da je Bojadžić, opisala kao otmjenog i zgodnog, smeđe kraće kose. Svjedokinja se sjeća da je bio u papučama, podvrnutoj sivoj trenirci i bijeloj majici. 

Sa ulaznih vrata, kako je rekla, kratko je razgledao, te su odvedene dvije zarobljenice, starija i mlađa, za koju misli da nije imala 18 godina. 

Svjedokinja je pojasnila da je sjedila pola metra od vrata prostorije, starija zarobljenica, koja je izvedena, bila je dva-tri metra dalje, a mlađa još dalje. Ona tvrdi da je sijalica iz druge prostorije osvjetljavala ulaz prostorije u kojoj su bile.

Poslije nekoliko sati, zarobljenice su došle, kazala je svjedokinja, a druge zarobljenice su pričale da su silovane.

“Odmah govore da su silovane u Donjoj Jablanici u ‘Rogića kući’. One su samo plakale”, prisjetila se svjedokinja.

Nakon 20-ak dana, rekla je svjedokinja, u stanu kod rodbine u Jablanici, gdje je na nekoliko dana došla iz muzeja, gledala je lokalnu televiziju i kazala: “Ovo je onaj čovjek što ih je odveo”, te da je tada saznala da se radi o Bojadžiću.

Gledajući optuženog u sudnici, ona je rekla da “sada ne liči na sebe”.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju tokom 1993. godine.

Prema optužnici, 28. jula 1993. godine Bojadžić je, zajedno sa još jednim muškarcem, odveo dvije zarobljenice iz muzeja. Bojadžić je, kako stoji u optužnici, silovao jednu zarobljenicu, a drugi muškarac drugu.

Braniteljica Vasvija Vidović upitala je svjedokinju kako je u istrazi prepoznala Bojadžića, kada na fotografiji optuženi izgleda identično kao danas, a ona je pojasnila da je deblji nego prije.

“Da vidimo ko je isti poslije 20 godina”, dodatno je obrazložila svjedokinja. 

Nakon što je svjedokinja izjavila da je potpuno sigurna da je Bojadžić bio u trenirci, Vidović je tražila objašnjenje zašto je u ranijoj izjavi rekla da je bio u šorcu. Obrazloženje svjedokinje je glasilo: “Možda sam tako nazvala. Zar je bitno da li je šorc ili trenerka.”

Svjedokinja nije mogla opisati izgled druge uniformisane osobe. Kako je pojasnila, muškarca za kojeg kaže da je Bojadžić opisala je jer je stajao ispred te uniformisane osobe. 

“Prvi dio prostorije se vidio od tog svjetla iz druge prostorije”, tvrdi ona.

Suđenje se nastavlja 26. septembra, iskazom novog zaštićenog svjedoka.

Amer Jahić


This post is also available in: English