Članak

“Optuženi nije maltretirao”

5. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Prozoru, svjedoci Odbrane kazali su da nisu znali niti čuli da je optuženi Željko Jukić počinio ratni zločin.

This post is also available in: English

Svjedok Ante Pavlović je rekao Sudu kako je zajedno sa optuženim Jukićem bio angažovan u postrojbi za posebne namjene pri brigadi “Rama”. On je naveo da su u jedinici imali zelene uniforme.

“Djelovali smo na liniji prema Kupresu, gdje su bile linije prema Srbima”, kazao je svjedok.

On je na pitanje Irene Pehar, braniteljice optuženog, da li je ikada čuo ili zna da je optuženi počinio ratni zločin odgovorio negativno.

 Milenko Ćurić, drugi svjedok, rekao je kako je bio pripadnik jedinice “Dimovi” pri brigadi “Rama”, koju su činili  Hrvati i muslimani, a borili su se protiv Srba. On je objasnio da su međuljudski odnosi u jednici bili dobri, dok se “muslimani nisu otuđili i otišli u Vakuf”.

Ćurić je također na pitanje braniteljice o učešću optuženog u ratnim zločinima odgovorio da nikada nije čuo da je Jukić počinio bilo kakav ratni zločin.

Željko Jukić je optužen da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Treći svjedok, Stipe Jeličić, tokom rata je radio kao šef pekare u Prozoru, te je ustvrdio da je to bila jedina pekara koja je u to vrijeme radila.

On je kazao kako niko, osim njega i radnika, nije nepozvan dolazio u pekaru niti maltretirao ljude, pa ni optuženi.

“Željko Jukić nije nikoga maltretirao. Da je dolazio, ja bih to znao”, kazao je Jeličić.

Robert Knežević, četvrti svjedok, tokom rata je živio u selu Jurići (općina Prozor), gdje je bilo većinsko hrvatsko stanovništvo.

Prema njegovom iskazu, napustio je selo s porodicom jer su, kako je ustvrdio, muslimani 23. oktobra 1992. zauzeli selo. Nakon mjesec dana, svjedok se, kako je naveo, zajedno sa porodicom vratio kući.

“Mislili smo da ćemo nastaviti tu živjeti, ali onda su u junu 1993. godine muslimani upali u našu kuću i ubili mog maloljetnog brata i sestru”, kazao je svjedok, dodavši da su isti dan ubili i staricu u susjednoj kući.

Suđenje se nastavlja 19. septembra, kada će biti saslušani naredni svjedoci Odbrane.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English