Članak

Saznanja o ubistvima iz medija

29. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Busovače, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je putem medija saznao da su ubistva u aprilu 1993. godine u kući porodice Topalović počinili optuženi Zoran Marinić i Zoran Milić.

This post is also available in: English

Jure Čavara, bivši zapovjednik brigade II. bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je iskaz dao kao svjedok Tužilaštva BiH, potvrdio je da ima malo saznanja o ubistvu u kući porodice Topalović, te da je o tome najviše čuo preko medija.

“O ovom događaju sam prvi put čuo na Televiziji Sarajevo i na BBC-u. Ja sam u to vrijeme bio na drugom dijelu teritorije, ali se sjećam da su ti mediji objavili da su ubistva počinili Zoran Marinić ‘Švabo’ i Zoran Milić ‘Maslanica’”, objasnio je svjedok.

Kako je rekao, sa optuženim Milićem se poznavao i družio još prije rata, a tokom ratnih godina viđao ga je u uniformi vojne policije HVO-a.

“Ja sam ga viđao u toj uniformi, ali da li je on bio pripadnik vojne policije ili ne, to ne bih znao da kažem”, izjavio je Čavara.

Mariniću i Miliću, bivšim pripadnicima HVO-a, sudi se za učestvovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače počinjenom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

U nastavku suđenja, iskaz je dao i Anto Budimir, nekadašnji pripadnik HVO-a i komšija porodice Topalović.

Kako je objasnio, ubistva komšija nije vidio i ne zna ko je to uradio.

“Ono što mogu da kažem jeste da se po čaršiji pričalo da je to uradio Zoran Marinić Švabo. To su drugi pričali, ja nisam i ne znam da li je to tačno”, ustvrdio je Budimir.

Nastavak suđenja, kada će Tužilaštvo ispitati dva nova svjedoka, održaće se 5. septembra.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English