Članak

Oslobađanje ili duža zatvorska kazna

26. Augusta 2013.00:00
Iznoseći žalbu na prvostepenu presudu, Odbrana Saše Zečevića, optuženog za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, zatražila je da se presuda ukine ili preinači i on oslobodi krivice, dok je Tužilaštvo zatražilo dužu zatvorsku kaznu.

This post is also available in: English

Saša Zečević je prvostepenom presudom osuđen na 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama.

“Ulažemo žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi sa ulogom optuženog u izvršenju zločina”, kazala je Terzić.

Branilac Radovan Stanić je rekao da je prvostepenom presudom utvrđeno da je Zečević bio na mjestu razdvajanja i učestvovao u strijeljanju muškaraca, i to na osnovu iskaza dva svjedoka.

Zbog toga Odbrana insistira da se saslušaju svjedok K-15, koji nije mogao svjedočiti, i Darko Mrđa, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, koji je 2004. osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Zečević je u junu 2012. proglašen krivim za učešće u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila izvršenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Na početku žalbenog postupka, Zečević je sa Tužilaštvom BiH postigao sporazum kojim je predložena kazna između deset i 13 godina.

Apelaciono vijeće Suda BiH je odbilo sporazum, a kao razlog odbijanja navelo je da predložena krivična sankcija nije adekvatna težini počinjenog djela.  

Prvostepenom presudom, zajedno sa Zečevićem, na 23 godine osuđeni su Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbi.

Branilac optuženog Zečevića je napomenuo Apelaciono vijeće da prilikom razmatranja žalbi ima u vidu i odluku Suda u Strasbourgu u vezi sa primjenom krivičnog zakona.

“Nije jasno u presudi Zečeviću zašto je primijenjen Krivični zakon BiH”, rekao je Stanić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English