Članak

Tužilaštvo nastoji dokazati Bojadžićevu moć

23. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH je nastojalo dokazati boravak optuženog Nihada Bojadžića u tom gradu od proljeća 1993. godine, te njegovu značajnu ulogu u Armiji BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Prezentujući 35 materijalnih dokaza, tužiteljica Vesna Budimir je rekla da dokumentom Operativne grupe “Igman” ABiH dokazuje prisustvo Bojadžića u Jablanici od druge polovine aprila 1993. godine.

U dokumentu, pojasnila je, stoji da dio jedinice “Zulfikar”, pod komandom optuženog, ide na područje Jablanice, kako bi se vratile izgubljenje teritorije.

Dokazom naziva “Zelena fascikla” pribavljenog od Haškog tribunala, ustvrdila je Budimir, dokazuje se uticaj i moć Bojadžića u Jablanici.

“Navedena su zapažanja civilne policije u Jablanici i odbijanje Bojadžića da se povinuje civilnoj policiji”, kazala je ona.

Tužiteljica smatra da iz naredbe komande Šestog korpusa ABiH, koja je bila smještena u Jablanici, iz augusta 1993. proizilazi da je optuženi bio značajna osoba u ABiH.

“Vidljivo je da Bojadžić može ući u komandu Šestog korpusa bez odlaganja ličnog oružja”, objasnila je Budimir.

O dokazima će se Odbrana izjasniti naknadno.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju “Bitka na Neretvi” tokom 1993. godine.

Pred kraj suđenja, Sudskom vijeću obratila se braniteljica Vasvija Vidović rekavši da je teza Odbrane da Bojadžić 28. jula 1993. nije bio u Jablanici, već u Sarajevu na zvaničnim policijskim i vojnim sastancima, ali da bi to dokazali potreban im je uvid u arhiv ABiH koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH.

Boojadžiću je na teret stavljeno da je tog dana, između ostalog, silovao zatočenicu izvedenu iz muzeja.

“Veliku nepravdu ćete učiniti ako nam ne pomognete da uđemo u te arhive”, rekla je braniteljica.

Sa druge strane, Sudsko vijeće je odgovorilo da je učinilo sve što je moglo da istražilac Odbrane uđe u arhiv. Prije dva mjeseca Odbrana Bojadžića podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, jer im nije omogućio uvid u ratni vojni arhiv, iako za to imaju dozvolu Suda BiH.

Kako je rečeno na suđenju, Odbrana može naznačiti dokumente koje hoće i dostaviti osobi iz Odsjeka krivične odbrane, koja bi potom ušla u arhiv, ali je Vidović to odbacila kao neprihvatljivo.

“Šta ću definisati kada nisam vidjela šta imaju. Samo zbog ovog, predmet će pasti”, ustvrdila je Vidović.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English