Članak

Herceg nije naređivao u Dretelju

13. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, svjedok Toni Raič potvrdio je da je vidio Srećka Hercega u Dretelju, ali da njemu on nikada ništa nije naredio.

This post is also available in: English

Na prijedlog Tužilaštva BiH, u sudnici su pušteni dijelovi audiozapisa iz istrage na kojima se čulo kako je Raič, bivši pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kazao da je tokom boravka u Dretelju viđao Hercega.

“Mislim da je u zadnjem periodu Srećko Herceg bio zadužen za nas zato što je uvijek bio tu prisutan, vrtio se, imao neki čin”, rekao je svjedok tokom istrage.

Odgovorajući na pitanje Odbrane optuženog Hercega, Raič je potvrdio da mu Herceg nikada ništa nije naredio, ali i da nije ni vidio ni čuo da je drugima naređivao.

Raič je u aprilu ove godine počeo svjedočiti, ali je suđenje prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja. Tada je ustvrdio da je izjavu u istrazi dao pod pritiskom. U junu je ponovo svjedočio i naveo da se ne sjeća događaja koji imaju veze sa optuženima. Tužiteljica Remzija Smailagić tada je najavila da će preslušati snimak iz istrage kako bi se utvrdile razlike u svjedokovim kazivanjima.

Za zločine počinjene u Dretelju optuženi su Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, nekadašnji pripadnici HOS-a.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Na snimku se čulo i kako je svjedok kazao da Ediba Buljubašića ne poznaje dobro, te da misli kako je u jednom periodu Buljubašić bio zapovjednik. Svjedok je na glavnom pretresu rekao kako misli da je 1992. Buljubašić  bio zapovjednik kasarne.

Raič je u istrazi, ali i na suđenju naveo da osobu s imenom Ivan Medić Poskok ne poznaje. Tokom istrage svjedok je govorio i o Marini Grubišić, te je tvrdio da je i ona bila u Dretelju.

Jedan dio snimka iz istrage na kojem je Raič pitan da li je vidio Hercega kako tuče zatvorenike javnost u galeriji sudnice Suda BiH nije mogla čuti zbog lošeg zvuka.

Tužiteljica Smailagić je svjedoka pitala zašto je na suđenju govorio da se nekih događaja ne sjeća, dok je u istrazi davao odgovore na šta je svjedok kazao da je bio psihički rastrojen.

“Prije saslušanja ljudi koji su se predstavili kao pripadnici SIPA-e prijetili su mi da me mogu uhapsiti kad hoće. Kopirali su mi dokumente…”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je planiran za 20. august.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English