Članak

Dokazi Hakalovićeve Odbrane

26. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, Odbrana Senada Hakalovića uložila je materijalne dokaze.

This post is also available in: English

Na ove dokaze, prigovor je imalo Tužilaštvo i Odbrana Zulfikara Ališpage, dok ostala četvorica optuženih nisu imala prigovor.  

Branilac Kadrija Kolić uložio je rodne listove djece i četvorice braće optuženog, kao i presude za ratne zločine izrečene Seadu Hakaloviću i Rasemi Handanović.

“Želimo da dokažemo da je Senad bio oženjen prije rata, kao i da postoji više braće oca Zajima Hakalovića”, kazao je Kolić.

On je skrenuo pažnju na zaključke Suda u vezi sa sukobom Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u presudi kojom je Sead Hakalović oslobođen krivice za zločin počinjen u martu 1993. godine.

Iz presude kojom je Rasema Handanović osuđena na pet i po godina zatvora za zločin počinjen u Trusini, Kolić je izvukao zaključak o tome kako je “grupa bila pod jedinicom ‘Zulfikar’”.

Odbrana Ališpage – koji je, prema optužnici, bio komandant odreda “Zulfikar” ABiH – prigovorila je na ove navode.

“Ova tvrdnja je prvi put iznesena i molimo da se ovo pitanje raspravi. Iz presude se može zaključiti svašta, a poznato je da je bilo više jedinica”, istakao je branilac Bajro Čilić.

Tužilac Vesna Budumir takođe je uložila prigovor na dokaze Hakalovićeve Odbrane, navodeći da su irelevantni.

Hakalović, bivši vojnik 45. brigade ABiH, optužen je za zločin počinjen u Trusini sa petoricom pripadnika odreda “Zulfikar”: Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Prema optužnici, 16. aprila 1993. godine u ovom selu ubijeno je 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).  

Suđenje će biti nastavljeno nakon godišnjih odmora, 28. avgusta.

Marija Taušan


This post is also available in: English