Članak

Nalazi ekshumacija u Cerskoj, Orahovcu i Branjevu

23. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, sudski antropolog William Haglund svjedočio je o ekshumacijama masovnih grobnica u okolini Zvornika u kojima su pronađena tijela stotina srebreničkih Muslimana.

This post is also available in: English

U ekspertskom izveštaju, Haglund je iznio rezultate ekshumacija masovnih grobnica u Cerskoj, Orahovcu i na vojnoj ekonomiji Branjevo.

Izjavio je da su iz primarne grobnice kraj puta u Cerskoj ekshumirana tijela 150 muškaraca, od kojih samo jedan nije bio ubijen hicima iz vatrenog oružja. Ruke 24 žrtve bile su vezane, a još toliko žica bilo je pronađeno u blizini drugih posmrtnih ostataka.

Na lokaciji kod Orahovca, Haglund je iz netaknute grobnice označene kao Lažete 2a iskopao 112 skoro kompletnih tijela. Susjedna jama, poznata kao Lažete 2b, po riječima svjedoka, bila je ranije prekopana kako bi se iz nje uklonili leševi i u njoj su pronađena 52 nekompletna tijela, kao i 98 dijelova tijela. 

Od ukupno 165 žrtava, 158 bilo je ubijeno mecima, a i u tim grobnicama pronađeni su povezi za oči.

U pokušaju da se sakriju tragovi zločina, tijela su bila uklonjena i iz grobnice u Branjevu prije nego što su do nje stigli istražitelji Tribunala. Haglund je izjavio da je veći dio grobnice, dugačke oko 30 metara i duboke pet metara, bio prazan, a iz jednog dijela ekshumirani su ostaci najmanje 132 osobe.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u julu 1995, kao i za druge zločine u BiH.

Po optužnici i ranijim presudama, na Branjevu su srpske snage ubile oko 1.200 Muslimana, a u Orahovcu 14. jula njih oko 1.000. Kraj puta u Cerskoj, strijeljano je 150 zarobljenika iz Srebrenice.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da, budući da su pronađena u različitom stepenu raspadanja, tijela mogla biti sahranjena u različitim periodima, te da su žrtve u Cerskoj poginule na različitim mjestima.

“Ne, nisu. Pokopane su u isto vrijeme i na istom mjestu. Mnogo čaura je bilo razbacano okolo. Tu su bili upucani. Moguće je da su poneki bili ubijeni na drugom mestu, ali je većina bila ubijena na mjestu grobnice”, kazao je Haglund.

Branilac Lukić će unakrsno ispitivanje eksperta optužbe završiti 24. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English