Članak

Porodice nestalih traže informacije o ratnim zločinima

19. Jula 2013.00:00
Na javnoj debati koja je održana u Mostaru, porodice nestalih su istaknule kako im je važno da imaju informacije o procesuiranju ratnih zločina u BiH.

This post is also available in: English

Na javnoj debati o pravima žrtava da znaju ko su počinioci ratnih zločina, prisustvovale su porodice nestalih iz Mostara i Blagaja. One su naglasile kako im je važno da imaju sve informacije o ovoj temi.

Ćamil Cerovina, koji od rata traži oca, rekao je da inforamcije o ratnim zločinima dobiva samo putem televizijskih izvještaja.

Javnu debatu su organizovali Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), kako bi se žrtve ratnih zločina informisale o praksi pojedinih pravosudnih organa u BiH da ne objavljuju podatke u optužnicama i presudama o identitetu optuženih, ali i pravosnažno osuđenih osoba za ratne zločine.

Ovu praksu provode pojedini pravosudni organi u BiH i na taj način uskraćuju javnosti informacije o počinjenim ratnim zločinima i odgovornosti pojedinaca.

Erna Mačkić, urednica Balkanske istraživačke mreže (BIRN), kazala je da zbog odluka pravosudnih institucija da anonimiziraju sudske dokumente javnost ne zna ko su počinioci ratnih zločina.

“Pravne institucije se na ovakav način potpuno zatvaraju. Zato je BIRN pokrenuo kampanju kojom želimo ispitati koliki je interes javnosti za inforamcije o suđenjima za ratne zločine”, rekla je Mačkić.

Viktorija Ružićić-Tokić iz ICMP-a istaknula je kako je za porodice žrtava važno da se ne dozvoli anonimizacija sudskih dokumenata.

Osim u Mostaru, javne debate će biti organizovane tokom jula i augusta i u drugim gradovima u BiH.

U toku je BIRN-ova kampanja “STOP cenzuri o ratnim zločinima”, u okviru koje je organizovano potpisivanje peticije protiv uskraćivanje informacija.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English