Članak

Muškarce vraćao s radova

11. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Odbrane izjavili su kako nikada nisu vidjeli niti čuli da je optuženi Željko Jukić počinio neki ratni zločin.

This post is also available in: English

Petar Knežević je u ratu bio angažiran u inžinjerijskoj postrojbi u brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Optuženog Jukića, kako je ispričao, upoznao je 1998. godine, ali nikada nije čuo da je nekome nanio zlo.
Na pitanje braniteljice Irene Pehar on je potvrdio da je o ratnim zbivanjima u Prozoru razgovarao s Hamidom Kmetašem, koji je bio svjedok Tužilaštva BiH. 
“Hamid je rekao da je on dobro prošao u ratu, ali da njegov sin Durmo nije”, kazao je svjedok.
Hamid Kmetaš je pred Sudom BiH svjedočio u februaru 2012. godine, kada je izjavio da ga je optuženi Željko Jukić prilikom protjerivanja iz sela Lapsunj u augustu 1993. fizički maltretirao. 
Optužnica tereti Jukića kao bivšeg pripadnika HVO-a da je, s drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), od jula do septembra 1993. godine učestvovao u progonu civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz općine Prozor. 
Mato Zadro, drugi svjedok Odbrane, rekao je kako je kao pripadnik jedinice “Domobrani” bio stražar ispred Srednjoškolskog centra u Prozoru.
“Unutra su bili zatvoreni muslimani. Niko nije mogao ni ući ni izaći. Mi smo, međutim, puštali žene da im unesu hranu i da se malo vide”, prisjetio se Zadro.
On je kazao kako nikada nije vidio da je Željko Jukić odveo neke muškarce iz centra i da ih nije vratio. Kako je rekao, svi koji su vođeni na rad, vraćeni su nazad.
Suđenje se nastavlja 22. augusta.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English