Članak

Priče o Zoljinim ubistvima u Trusini

8. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u Trusini kod Konjica, zaštićeni svjedok Odbrane je kazao da je čuo da je Zolja, tadašnja pripadnica jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), strijeljala šest Hrvata nakon njihovog zarobljavanja u aprilu 1993. godine.

This post is also available in: English

Nekadašnji vojnik ABiH iz Trusine, kojem je dodijeljen pseudonim K, naveo je da je za vrijeme napada, koji je izveden 16. aprila 1993., bio u rovu u zaseoku Brdo.

Svjedok se prisjetio da je pucnjavu čuo oko osam sati ujutro, te da je trajala oko sat i po. Nakon izlaska iz rova oko 14 sati, kako je rekao, čuo je priče mještana Bošnjaka u vezi s akcijom.

“Čuo sam da je neka ženska, Zolja, strijeljala šest Hrvata. Svako je pričao da je ona”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je čuo da je u selu ubijeno još Hrvata, ali da ne zna ko je to učinio. Kako je ispričao, tokom napada nije vidio optuženog Senada Hakalovića, kojeg poznaje, ali je čuo da je u akciji bio njegov brat Sead, pripadnik “Tigrova” 45. brigade ABiH.

Zajedno sa Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade, za zločin u Trusini sudi se i petorici pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi. Prema optužnici, ubijeno je 18 civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Rasema Handanović zvana Zolja je priznala krivicu za učešće u strijeljanju u zaseoku Gaj, te je osuđena na pet i po godina zatvora.

Prema iskazu svjedoka, osim pripadnika jedinice “Zulfikar”, u napadu na Trusinu učestvovali su vojnici iz Vakufa i “Tigrovi”.

Zaštićenog svjedoka K je ranije predložilo Tužilaštvo BiH, ali je u međuvremenu odustalo, te je on svjedočio na poziv Odbranâ Hakalovića, Hodžića i Bojadžića.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English