Članak

Svjedok se ne sjeća događaja iz Dretelja

25. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, svjedok Tužilaštva BiH je govorio kako se ne sjeća događaja koji imaju veze sa optuženima i dodao da ga je tokom istrage tužilac navodio na odgovore.

This post is also available in: English

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Remzije Smailagić, svjedok Toni Raič je rekao da se ne sjeća kako je Srećko Herceg izgledao ni šta je radio 1992. godine u Dretelju. Nakon što mu je tužiteljica predočila zapisnik u kojem je odgovarao na takva pitanja, svjedok je kazao da su mu “servirani odgovori”.

“Tada su bile drugačije okolnosti. Tužilac je imao neka saznanja i ja sam trebao to potvrđivati. Navodio me je na odgovore”, ustvrdio je svjedok.

On je počeo svjedočiti u aprilu ove godine, ali je suđenje prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja. Raič je tada rekao da je izjavu za vrijeme istrage dao pod pritiskom. Nakon toga je obavljeno vještačenje i zaključeno je da je svjedok sposoban da svjedoči.

Za zločine počinjene u Dretelju, optuženi su Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, nekadašnji pripadnici HOS-a.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Raič je kazao kako misli da je 1992. Buljubašić bio zapovjednik kasarne u Dretelju, te da poznaje Marinu Grubišić. Na pitanje kako se ona odnosila prema zatvorenicima, svjedok je odgovorio da ne zna.

On je također rekao kako se ne može sjetiti da li su zatvoreni muškarci bili prisiljavani na seksualne odnose. Sudsko vijeće je upozorilo svjedoka zbog toga što je na postavljena pitanja stalno odgovarao da se ne sjeća.

“Ja sam zapisnik samo potpisao. Ne znam šta stoji u zapisniku koji vi držite”, kazao je on.

Tužilaštvo BiH je pustilo 15 minuta audiozapisa sa saslušanja iz istrage, gdje su se čuli samo lični podaci i upute date svjedoku. Njegovo saslušanje će se nastaviti 13. augusta, kada će biti pušteni ostali dijelovi audio zapisa i kada će biti završeno njegovo ispitivanje.

Vještakinje Helena Škobić i Berima Haćam iznijele su nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka Ilije Domazeta. U nalazu je istaknuto da bi dolazak svjedoka na sud bio rizičan jer on ima problema sa krvnim pritiskom i dijabetesom, te je duševno oboljela osoba.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English