Članak

Suada Boškaila uhapsila nepoznata vojska

24. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedoci Odbrane Veselka Raguža izjavili su da su, kao pripadnici jedinice čiji je komandant bio optuženi u julu 1993. godine, bili isključivo u svojoj zoni odgovornosti i da nisu učestvovali u hapšenju

This post is also available in: English

muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Svjedoci su izjavili da nisu učestvovali u hapšenju Suada Boškaila u mjestu Dolovi, koje je bilo udaljeno 20-ak kilometara od njihove zone odgovornosti, ističući da su se spremni suočiti s njim.

Zona odgovornosti Četvrte bojne Brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako su naveli svjedoci, bila je od Ošanjića do Komanjeg brda (opština Stolac), te da su bili u punoj borbenoj gotovosti nakon napada Armije BiH (ABiH) na Dubravsku visoravan 13. jula 1993. godine.

“Puna borbena gotovost je trajala 15 do 20 dana. To znači držati svoju liniju i nema nigdje ići”, rekao je svjedok Marinko Rajić.      

Svjedok Zdenko Goluža je kazao da su na području Stoca bile još Druga i Peta bojna.

On je kao netačne odbacio navode tužiteljice Remzije Smailagić o zonama odgovornosti pojedinih jedinica, kao i navod da su se Četvrta i Peta bojna u jednom trenutku spojile.  

Za učešće u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila u julu i avgustu 1993. godine, s Veselkom Ragužem optužen je i Ivo Raguž, koji je bio pripadnik Četvrte bojne.

Svjedok Ilija Šutalo ispričao je kako je 15. jula samovoljno napustio položaje da bi otišao do sela Dolovi vidjeti kako su mu roditelji pošto je čuo da je stigla ABiH.

“Grupa vojnika me zaustavila i pitala kuda ću. Rekao sam da idem vidjeti jesu li mi živi roditelji. Jedan vojnik mi je kazao da je za mene pitao Boškailo, kojeg su oni uhvatili. Vidio sam ga pred garažom. Imao je šarenu maskirnu uniformu, a od vojnika sam čuo da su mu pronašli i malokalibarsku pušku”, naveo je Šutalo.

On je dodao da se “nije htio miješati” i da ne zna šta je bilo s uhapšenim koji mu je bio prijatelj od djetinstva.

“Mi smo bili kao braća, a on je samo jedan dan iz naše bojne dezertirao u ABiH”, objasnio je svjedok zbog čega se nije interesovao za prijatelja.

Šutalo je rekao da mu nisu bili poznati vojnici koji su uhapsili Boškaila i nije znao u čijoj su zoni odgovornosti bili Dolovi.

Suđenje Veselku i Ivi Ragužu će biti nastavljeno 10. jula ove godine.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English