Članak

Prizor od kojeg se ne oporavlja

20. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženima za zločine počinjene na području Busovače, zaštićeni svjedok B-3 je izjavio da mu je trajno narušeno zdravlje zbog onoga što je vidio u kući porodice Topalović u aprilu 1993.

This post is also available in: English

Kao pripadnik civilne policije, B-3 je 27. aprila 1993. vršio uviđaj poslije ubistava u kući porodice Topalović.

“U ranim jutarnjim satima zatekli smo dva muška leša ispred kuće. Jedno tijelo je bilo djelimično zapaljeno, kao i dio kuće. Povrijeđene nismo zatekli”, rekao je svjedok.

On je kazao kako mu je bilo muka od prizora koji je zatekao, te da se nikada od toga nije oporavio.

B-3 je izjavio da su, usprkos otežanom radu zbog ratnih dejstava, operativnim radom došli do saznanja da su počinioci ubistava Zoran Marinić i Zoran Milić.

Mariniću i Miliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se za sudjelovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače počinjenom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te protupravno i samovoljno uništavanje imovine.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Duško Grubešić, bivši zapovjednik brigade “Nikola Šubić Zrinjski”, koji je u daljem srodstvu sa optuženim Marinićem.

Ovaj svjedok je izjavio kako je “informisan o događaju i o grubom kršenju vojnih obaveza pripadnika HVO-a Zorana Milića i Zorana Marinića”.

“Zoran Marinić je bio slobodni strijelac – nemam saznanja kojoj je jedinici pripadao – a Milić je bio u sastavu vojne policije”, posvjedočio je Grubešić.

Branka Praljak, advokat optuženog Marinića, navela je kako je svjedok u ranijoj istrazi izjavio kako Marinić pripada Službi regionalne sigurnosti Vitez.

“Rekao sam da nisam siguran. To sam napomenuo tužiocu. Ne znam je li to ispravio u iskazu, ja sam potpisao, ali nisam dobro vidio”, odgovorio je Grubešić.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English