Članak

Nekorektno ponašanje u “Viktor Bubnju”

14. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je izvjesni Vintila bio među osobama od kojih je jedna grubo postupala prema zatočenicima.

This post is also available in: English

Mališa Bogdanović je ispričao da je u septembru 1992. godine doveden u “Viktor Bubanj”. Tokom zatočeništva čuo je za Vintilu, koji se “nekorektno ponašao” prema zatočenicima. 

Kada je upitan da opiše nekorektno Vintilino ponašanje, svjedok je kazao da je on bio među osobama od kojih je jedna udarala zatočenike.

“Dok sam tražio ljekarsku pomoć, njih je bilo više, trojica, neko od njih nas je udarao”, rekao je Bogdanović.

On je kazao da se Vintila zvao Abdulah, te da je bio plav, na šta je Vlado Adamović, branilac optuženog Vintile, rekao da to nije tačno. Na pitanje Adamovića da li je moguće da je Vintilu zamijenio s nekim, svjedok je odgovorio da je “sve moguće”.

Za zločine počinjene u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” sudi se Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, koji su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. 

Svjedok Bogdanović je rekao kako je od drugih saznao da je Avdović bio komandir straže u “Viktor Bubnju”, ali da s njim nikada nije kontaktirao.

Svjedok je kazao i da su ga u ovom objektu ispitivale osobe za koje misli da su bile sudije, te da je bio osuđen zbog bespravnog držanja oružja. Krajem 1992. prebačen je u Centralni zatvor.

Simo Tambur, drugi svjedok na ovom suđenju, rekao je da je u augustu 1992. odveden u “Viktor Bubanj”. 

“Uveli su nas i prislonili uza zid. Onda nas je Fahrudin Alić zvani Pukovnik počeo udarati. Mene kad je udario u kičmu, pao sam. Onda me je drugi nogom udario. To su bili jaki udarci”, ispričao je Tambur. 

Svjedok je kazao da je bio smješten u ćeliju, gdje je zatekao još osoba srpske nacionalnosti. 

“Navečer kad bi legli, jedna grupa bi išla s fenjerima. Nekog izvode, nekog ubacuju. Bojiš se da tebe ne izvedu. Ispod nas se čuje pucanj…”, rekao je Tambur.

Nakon jedanaest dana provedenih u ovom objektu, svjedok je pušten.

Suđenje se nastavlja 8. jula.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English