Članak

Bez saznanja o “Kinder vodu”

13. Juna 2013.00:00
Prvi svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Prozoru potvrdio je da je optuženi Željko Jukić bio pripadnik Postrojbe za posebne namjene “Marinko Beljo” pri brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali da nikada nije čuo da je na tom područj

This post is also available in: English

u postojao “Kinder vod” ili da je optuženi bio njegov pripadnik.

Mate Zelić, nekadašnji pripadnik brigade “Rama” HVO-a koji je iskaz dao u korist Odbrane Željka Jukića, kazao je da je optuženog poznavao iz viđenja te kao pripadnika Postrojbe za posebne namjene “Marinko Beljo”.

Kako je svjedok objasnio, pripadnici ove posebne jedinice bili su uglavnom mladi, do 25 godina, u tamnozelenim avijatičarskim kombinezonima.

Na pitanje Tužilaštva da li mu je poznato do kada je Postrojba za posebne namjene “Marinko Beljo” djelovala i da li je kasnije prerasla u neku novu jedinicu, svjedok je odgovorio da o tome ne zna ništa. 

“Koliko ja znam, ta jedinica je djelovala do kraja rata. Iskreno, za ‘Kinder vod’ nisam nikada čuo, nemam pojma”, rekao je Zelić. 

Tužilaštvo BiH tereti Željka Jukića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor.

Drugi svjedok Odbrane Jerko Radić, koji je tokom rata radio u Uredu za nestala i zatočena lica u Mostaru, kazao je da je za Željka Jukića čuo od svoje komšinice Zlate Omanović, koja mu je rekla da je čula da je njenog sina Edisa ubio izvjesni Željko Jukić. 

“Omanovići su bili moje prve komšije u Prozoru i ja sam im želio pomoći da nađu sina. Ja jesam čuo od nje da je to učinio Jukić, ali kasnije se o tome više nije pričalo. Nisam poslije čuo da se Jukićevo ime veže za Edisovo ubistvo i nestanak”, objasnio je svjedok. 

Na upit tužiteljice Sanje Jukić zašto je tokom istrage 2011. godine u izjavi Tužilaštvu BiH naveo da se po gradu pričalo i kasnije da je Jukić odgovoran za Edisovo ubistvo, svjedok Radić je objasnio da mu je to kazala njegova supruga.

“Ja sam za Jukića prvi put čuo od Zlate Omanović kada je došla da traži moju pomoć da joj pronađemo sina. Jukića nisam ni poznavao, niti sam imao bilo kakva saznanja o tom događaju. Samo govorim ono što sam čuo”, potvrdio je Radić. 

Suđenje Jukiću nastaviće se 4. jula, kada će Odbrana ispitati još dva svjedoka.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English