Članak

Prepoznao komšiju Tasića

11. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženog Ljubomira Tasića vidio u aprilu 1992. godine na Išerić Brdu, mjestu odakle su muškarci Bošnjaci iz okolnih sela autobusima odvedeni u nepoznatom pravcu.

This post is also available in: English

Ibrahim Karaman je kazao da je nekoliko dana prije odlaska iz sela, Ljupko Tasić, koji je bio njegov komšija, došao i obavijestio ih da svo stanovništvo mora da napusti svoje kuće “jer situacija nije bezbjedna i nema ko da ih čuva”.

Kazao je da je, zajedno sa ženom i tri sina, ujutro krenuo ka Bosanskoj Jagodini, gdje je određeno da se skupi svo bošnjačko stanovništvo okolnih sela.

“Puno je svijeta taj dan bilo. Šest autobusa, puno djece, žena, pa i muškaraca. I Ljupko Tasić je bio tu. Rekao je da idemo na slobodnu teritoriju, ka Kladnju i Olovu”, objasnio je Karaman.

Kako je dodao, konvoj sa autobusima je stao i u Višegradu, gdje su stigli još neki autobusi.

“Došli smo blizu Olova, blizu neke šume. Kasnije sam čuo da je to Išerić Brdo. Zaustavio se konvoj i po jedan srpski vojnik je ušao u autobus i rekao nam da žene, djeca i starci izađu iz autobusa. U tom trenutku sam shvatio da ću da bježim. Provukao sam se iz autobusa i sakrio se nekako među narod”, rekao je Karaman.

Ibrahimova tri sina, kako je objasnio, ostala su u autobusima. Sva tri su ubijena.

“Pronađena su sva trojica. Ne znam ja ko je njih ubio, ali znam da sam čuo da je to bio Ljupko Tasić. Ja sam ga lično na tim mjestima vidio i poznao sam ga. Naš prvi komšija”, rekao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Ibrahimović nije u sudnici prepoznao optuženog Ljupka Tasića.

Tasić je optužen, zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju, zatvaranju, mučenju i prisilnim nestancima od aprila do juna 1992. godine.

Na odgovornost im je stavljeno učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik, kao i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Milisavljević i Pantelić su, prema optužnici, bili pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac je pročitao iskaze umrlih svjedoka Jusufa Karamana i Fatime Ahmetspahić, koji su iskaze dali 2001. i 2012. godine.

I Karaman i Ahmetspahić su, prema datim iskazima, bili u konvoju kada su na Išerić Brdu, prilikom odvajanja muškaraca i žena, vidjeli Ljupka Tasića.

Jusufu Karamanu u konvoju je ubijen sin, dok je Fatima Ahmetspahić ostala bez dva sina, koje je nakon rata pronašla u jami Paklenik kod Sokoca.

Suđenje se nastavlja 18. juna.  

Dragana Erjavec


This post is also available in: English