Članak

Sedam vrsta oružja

4. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Nijaz Smajić, vještak za vatreno oružje MUP-a Kantona Sarajevo, izjavio je da pronađene čahure u jami Paklenik (opština Sokolac) potiču od najmanje sedam različitih tipova vatrenog oružja.

This post is also available in: English

Nijaz Smajić, koji je iskaz dao kao vještak Tužilaštva BiH, potvrdio je da je na većini pronađenih čahura bilo tragova korozije, te se iz tog razloga nije mogao sa sigurnošću utvrditi tačan broj i vrste vatrenog oružja.

“Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi jeste da su u jami Paklenik pronađene čahure automatske puške ili puškomitraljeza. Znamo i da je u pitanju različito vatreno oružje, ali broj različitog oružja ne možemo sa sigurnošću utvrditi”, objasnio je Smajić. 

Nalaz i mišljenje o tipu eksplozivnog materijala koji je pronađen prilikom ekshumacije jame Paklenik dao je Ekrem Suljević, koji je 2000. godine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH radio kao šef odsjeka za pirotehniku.

“Od svih metalnih kuglica pronađenih prilikom ekshumacije, 99 posto ih potiče od ručne bombe M-75, koju je koristila Jugoslovenska narodna armija (JNA). Ove bombe se sastoje od 3.000 kuglica koje imaju ubojito dejstvo na 12 metara od eksplozije. Ono što nismo mogli da utvrdimo jeste da li se radilo o jednoj, ili o više ručnih bombi”, objasnio je Suljević.

Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić optuženi su za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako se navodi, prvi počeo strijeljanje zatočenika.

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, prema optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). 

Sead Bešić, kriminalistički tehničar MUP-a Kantona Sarajevo, koji je takođe svjedočio u korist Tužilaštva, potvrdio je da je njegov zadatak tokom ekshumacije jame Paklenik bio da sačini foto-dokumentaciju sa skicom terena.  

Kako je rekao, u jami su pronađeni posmrtni ostaci 75 tijela, koja su bila uglavnom u stanju raspadanja, sa ostacima civilne odjeće.

“Prvo tijelo koje smo pronašli u jami bilo je izdvojeno od ostalih tijela oko 18 metara. Pretpostavljamo da je ta osoba bila živa, te možda pokušavala da se spase”, objasnio je Bešić. 

Naredno ročište zakazano je za 11. juni, kada će Tužilaštvo pozvati dva nova svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English