Članak

Ukinut pritvor Edinu Džeki

30. Maja 2013.00:00
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je ponuđenu garanciju i ukinuo pritvor Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene na području Konjica i Jablanice.

This post is also available in: English

Odlukom Državnog suda prihvaćena je garancija na nekretnine u vrijednosti od blizu 604.000 konvertibilnih maraka.  

Kako se navodi u odluci Suda, Džeko će biti pušten na slobodu nakon što dostavi pravosnažno rješenje o stavljanju hipoteke na određene nekretnine.

Pored puštanja na slobodu uz garanciju, Sud je Džeki odredio mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice.

Izrečene mjere zabrane, prema odluci Suda BiH, mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da Džeko prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Džeko je optužen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kao bivši pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za učešće u strijeljanju zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatskih civila u Trusini kod Konjica, kao i za zločine počinjene u Jablanici.

Džeko je nakon rata emigrirao u SAD, ali američke vlasti su ga, na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa, izručile u decembru 2011. godine.

Suđenje Džeki pred Sudom BiH počelo je u julu 2012. godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English