Članak

Odbrana korigovala plan dokaza

30. Maja 2013.00:00
Odbrana Željka Jukića, optuženog za zločine počinjene u Prozoru, saopćila je na statusnoj konferenciji da je promijenila plan za izvođenje dokaza, tako da će o dokaznom postupku Odbrane ponovo biti raspravljano naredne sedmice.

This post is also available in: English

Braniteljica optuženog Irena Pehar je kazala da je u podnesku navela kako planira ispitati 39 svjedoka i vještaka vojne struke te uložiti 84 materijalna dokaza.

Međutim, ona je napomenula da je u međuvremenu napravila određene izmjene, te da bi se o tome izjasnila na narednoj statusnoj konferenciji.  

“Maloprije sam dostavila izmjene Tužilaštvu BiH, ali detalje na koje okolnosti će svjedoci svjedočiti iznijela bih naknadno”, rekla je Pehar.

Optužnica tereti Jukića da je od jula do septembra 1993. godine, s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Sudsko vijeće je obavijestilo Tužilaštvo BiH i Odbranu da su prihvatili svih 119 dokaza koje je Tužilaštvo uložilo tokom dokaznog postupka, obrazloživši da i dokazi koji se ne odnose na inkriminisani period imaju činjenični i pravni osnov.

Ovom odlukom odbijen je prigovor Odbrane da su neki dokazi irelevantni za zločin koji se Jukiću stavlja na teret.

Suđenje se nastavlja 6. juna.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English