Članak

Milorad Živković kao svjedok Odbrane

29. Maja 2013.00:00
Vijeće Suda BiH prihvatilo je da se kao svjedok Odbrane Miluna Kornjače, optuženog za zločine u Čajniču, na narednom suđenju sasluša Milorad Živković.

This post is also available in: English

Živković je u aprilu ove godine nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Čajniču. On je oglašen krivim da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u Čajniču, izdavao naredbe i lično učestvovao u hapšenju bošnjačkih civila u periodu od sredine aprila do kraja maja 1992. godine.

Na statusnoj konferenciji Odbrana Kornjače je kazala kako Živkovića želi saslušati na narednom suđenju. 

Osim Živkovića, Odbrana će u nastavku dokaznog postupka saslušati još dva svjedoka, te uvrstiti materijalne dokaze. Tužilaštvo BiH se ne protivi izvođenju ovih dokaza Odbrane.

Kornjača je optužen da je u maju 1992. godine, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

Njemu se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča.

Kornjači se sudilo zajedno sa Živkovićem i Duškom Tadićem, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja postupak razdvojen. Tadić, bivši pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”, nepravosnažno je oslobođen optužbi za zločin u Čajniču.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English