Članak

Sjećanje na smrt banjalučkih beba

22. Maja 2013.00:00
Polaganjem vijenaca ispred spomenika obilježena je 21 godina od stradanja 12 beba u porodilištu u Banjoj Luci.

This post is also available in: English

Željka Tubić, jedna od majki čija je beba preminula 1992. godine, zatražila je od vlasti Republike Srpske da utvrdi ko su krivci za stradanje beba te da ih procesuira. 

“Cijeli svijet zna šta je učinjeno, ali svi ćute. Naša tuga je još veća jer naša vlast nije pokrenula tužbu. Nova pokoljenja ne smiju da zaborave ovaj dan. Takav zločin mora da bude zapisan u istoriji”, rekla je Tubić. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odgovornost veoma teško utvrditi i da ne postiji opravdanje za smrt ovih beba.

“U tom pogledu svi naši raniji pokušaji nisu urodili plodom, jer se Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ogradio, i toga moramo biti svjesni, ali svakog moramo dovesti na ovo mjesto da vidi šta se dešavalo”, istakao je Dodik. 

Dodik je najavio da će se naredne sedmice sastati sa majkama stradalih beba, kako bi pomogao njihov rad. 

Doktor Miloš Bajić, koji je kao načelnik Kliničkog centra u Banjoj Luci u maju 1992. godine bio očevidac rođenja i umiranja 12 beba, tvrdi da i danas osjeća nemoć. 

“Bilo je strašno sve to gledati. Kiseonik je bio spreman, a nedostupan. Jedan po jedan život se gasio. Od 12 beba samo dvije su imale ime, a ostale nisu ni imale vremena da ga dobiju”, rekao je Bajić.

Prema Bajiću, na Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao da bude dopremljen iz Beograda jer je Savjet bezbjednosti UN-a zabranio let nad teritorijom BiH. 

Pored predsjednika Dodika i majki stradale djece, na spomenik stradalim banjalučkim bebama vijence su položili i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata i Crvenog krsta Republike Srpske.

Goran Obradović


This post is also available in: English