Članak

Fizičko i seksualno zlostavljanje u Dretelju

21. Maja 2013.00:00
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je fizički i seksualno zlostavljan u logoru Dretelj 1992. godine.

This post is also available in: English

Srećko Marić je ispričao da je do 10. juna 1992. živio u Čapljini, kada je uhapšen. Tog dana, u njegov stan su došla petorica pripadnika HOS-a, među kojima su bili Mirsad Repak i Ivan Medić, a kojima je tek kasnije saznao imena.

Marić je kazao da je iz stana odveden u Dretelj, gdje je zatekao još zatvorenika. Treći dan po dolasku u Dretelj odveden je na saslušanje.

“Sjedam u jednu sobu, ruke na sto. Tu je bio Mirsad Repak, Medić Ivan i još ljudi. Repak mi je dao papir da pišem Srbe koji su počeli rat. Medić mi je govorio da će mi probosti grlo ako ne budem govorio istinu, ali nije to uradio”, rekao je Marić, svjedočeći putem video linka iz Beograda.

Mirsad Repak je osuđen na osam godina zatvora u Norveškoj zbog zločina u Dretelju.

Tužilaštvo BiH za ratni zločin počinjen u Dretelju tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić, nekadašnje pripadnike HOS-a.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Marić je rekao da su zatvorenici u Dretelju svakodnevno zlostavljani, te da su vođeni na obavljanje radova.

“Po noći bi dolazili i zvali nas da priđemo rešetkama jer nisu imali ključeve, a onda bi udarali”, rekao je on.

Dodao je i kako su zatvorenici u Dretelju seksualno zlostavljani. Svjedok je u jednom trenutku spomenuo i da je on zlostavljan, ali zbog lošeg zvuka u sudnici taj dio njegovog svjedočenja nije bio skroz razumljiv.

“Jednom su nas sve postrojili. Dvojicu zatvorenika su izdvojili i naredili im oralni seks pred svima nama. Ko im je to naredio, ne mogu se sjetiti”, rekao je on.

Kazao je i kako je Srećko Herceg bio zapovjednik HOS-a u Dretelju, te da ga je jednom prilikom udario. Optuženi Herceg je rekao da je zbog takvih tvrdnji spreman da ide na detektor laži jer on nikoga “nije ni taknuo”.

Jedna od pripadnica HOS-a, kako je naveo Marić, bila je i Marina, koju je vidio kako tuče dvojicu zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 28. maja, saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva BiH.
 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English