Članak

Zatražen dugotrajni zatvor za Predraga Prošića

17. Maja 2013.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Tužilaštvo BiH je navelo da je dokazana odgovornost optuženog Predraga Prošića u protjerivanju i ubistvu civila nesrpske nacionalnosti u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

“Predlažem da optuženi Predrag Prošić zvani Peda bude proglašen krivim i kažnjen dugotrajnim zatvorom”, rekla je tužiteljica Džemila Begović.

Prema dokazima Tužilaštva, kako je kazala tužiteljica u završnoj riječi, granatiranje naselja Muhići i Mahala u Sanskom Mostu počelo je 26. maja i trajalo do poslijepodnevnih sati narednog dana, kada pripadnici Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), među kojima je bio i Prošić, ulaze i istjeruju civile iz kuća, koji su potom sprovedeni u zarobljeničke centre.

Istog dana, rekla je Begović, u naselju Mahala optuženi je ušao u kuću Hilme Hegića, gdje je, pucajući iz puške, ubio osam civila, među kojima je bila i jedna trudnica, nakon čega je kuću zapalio i otišao.

Jedina koja je preživjela ovaj zločin je Vezira Vojniković. Tužiteljica je kazala da se ova svjedokinja jasno sjeća događaja koji joj okrenuo život. Kako je navela Begović, optuženi je otvorio trap i izveo civile koji su virili.

“Odlučio se za smrt”, rekla je Begović i dodala da je Vojniković navela da je Prošić počinio ovaj zločin.

“Držim ga na rukama i čujem kako metak prolazi njegovo tijelo”, citirala je Begović riječi svjedokinje sa suđenja.

Ona je dodala da je ova svjedokinja i drugim osobama govorila da je Prošić počinio ubistva u kući Hilme Hegića.

Tužiteljica se osvrnula na tvrdnje Odbrane da Vojniković nije ranije spominjala Prošića u postupku koji se poslije rata vodio protiv Miće Marčete za ubistva u kući Hilme Hegića. U rješenju Kantonalnog suda u Bihaću iz 1997. Tužilaštvo je odustalo od optužbe protiv Marčete.

Begović je rekla da je Vojniković tada negirala da je Marčeta počinio ubistva.

“Nije ni pitana ko je to učinio”, kazala je ona, te dodala da je Vojniković čekala trenutak da označi pravog krivca.

Tužilaštvo tvrdi da je dokazalo da je optuženi sa drugim vojnicima također 27. maja sudjelovao u odvođenju trojice civila, a potom u njihovom ubistvu.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 24. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English