Članak

Završen dokazni postupak Tužilaštva

16. Maja 2013.00:00
Ulaganjem 119 materijalnih dokaza na suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru 1993. godine, Tužilaštvo BiH završilo je dokazni postupak.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić rekla je da se uloženi dokumenti odnose na period u kojem je počinjeno krivično djelo, kao i da određeni dokazi ukazuju na učestvovanje optuženog Jukića u samom napadu, kao i njegovo učešće u krivičnom djelu za koje je optužen. 

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993., zajedno s grupom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge, kada je ubio jednog 73-godišnjeg starca.

Optužnicom se Jukić tereti da je 28. augusta 1993. godine prisiljavao bošnjačke civile da napuste selo Lapsunj, te da je učestvovao u nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno. 

Jukićeva braniteljica Irena Pehar uložila je prigovor na relevantnost 88 uloženih dokaza, smatrajući da se oni ne odnose na optuženog i da ne dokazuju njegovo učešće u krivičnom djelu. 

Na ovom ročištvu tužiteljica Jukić kazala je da nakon medicinskog vještačenja odustaje od saslušanja svjedoka Muhe Pilava, jer, prema mišljenju doktorice Alme Bravo-Mehmedbašić, on nije “sposoban da dâ relevantan iskaz pred Sudom BiH”.

Sljedeće ročište, na kojem će se Sudsko vijeće izjasniti o prihvatanju dokaza, održaće se 30. maja. 

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English