Članak

Osmorica optuženih izjasnila se da nisu krivi

14. Maja 2013.00:00
Osmorica optuženih za ratni zločin počinjen u Stuparima kod Kladnja izjasnila su se pred Sudom BiH da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

This post is also available in: English

Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić optuženi su da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) BiH i Stanice javne bezbjednosti (SJB) općine Kladanj učestvovali u zatvaranju civila srpske nacionalnosti.

Optuženi su, kako se navodi, od maja 1992. do druge polovine jula 1993. godine nečovječno postupali prema zatvorenim civilima, nanoseći im bol i patnje.

Kako je navedeno u optužnici, Safet Mujčinović je bio komandir Stanice policije Stupari, i kasnije komandir Stanice policije Kladanj, dok je Busnov bio načelnik SJB-a Kladanj. Oni se terete da su propustili da spriječe ili kazne radnje svojih podređenih.

Muhić je optužen u svojstvu šefa grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta u SJB-u Kladanj, Hamzić kao komandir čete TO-a Stupari, a kasnije kao komandant bataljona TO-a Stupari.

Prema optužnici, Halilović je bio aktivni policajac u Stuparima, a kasnije i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima i komandir Stanice policije Stupari, dok je Nedžad Hodžić bio rezervni policajac u Stuparima.

Habibović je optužen kao rezervni policajac u Stuparima, a Gogić kao vojni policajac u vodu Vojne policije u Kladnju.

Optuženima su određene mjere zabrane, a suđenje bi im trebalo započeti u naredna dva ili tri mjeseca.

Elma Selimović


This post is also available in: English