Članak

Odvođenje iz muzeja na silovanje

9. Maja 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedokinje Tužilaštva BiH govorile su o silovanju zarobljenica u Muzeju “Bitka na Neretvi” u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Anđa Žarić prisjetila se 28. jula 1993. godine, kada su dvojica muškaraca došla u muzej gdje su bili zatvoreni hrvatski civili iz sela Doljani kod Jablanice. Kako je navela, jedan od njih je prozvao dvije zarobljenice, kojima su u ovom predmetu dodijeljeni pseudonimi zaštićenih svjedoka D i H.

U večernjim satima došao je gospodin, i pokazujući prstom, rekao: Ti i ti.’ Njih dvije su izašle, prisjetila se svjedokinja.

Ona je tog muškarca opisala kao krupnijeg, svjetlije kose, starosti između 25 i 30 godina, a za drugog je rekla da je bio niži.

Žarić je ispričala da je oko tri sata iza ponoći jedan vojnik vratio zaštićene svjedokinje i da su one bile uplakane i prestrašene.

Narednog dana, kako je dodala, ona se pobunila kod stražara zbog ovog izvođenja, a jedan od njih joj je rekao da je dolazio Nihad Bojadžić Zukin vojnik i odveo zaštićene svjedokinje.

Nakon što je svjedokinja kazala da je poznavala sve stražare, Odbrana i Sudsko vijeće su tražili da navede o kojim se ljudima radilo, ali Žarić nije mogla reći, tvrdeći da je zaboravila.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju tokom 1993.

Svjedokinja Žarić je dodala da je muškarca, koji je izveo svjedokinje D i H, vidjela još jednom u Jablanici kako vozi crnog džipa.

Ona je dodala da su hrvatski civili razmijenjeni 1. marta 1994. godine i da je tada bio prisutan Zulfikar Ališpago zvani Zuka sa kojim je, kako je navela, razgovarala nekoliko dana prije razmjene.

Braniteljica Vasvija Vidović iznijela je tvrdnju da Ališpago u tom periodu uopće nije bio u državi, te da se radilo o Bojadžiću, što svjedokinja nije prihvatila.

Ališpagi se u odvojenom predmetu sudi za zločine u Trusini počinjene u aprilu 1993. Prema optužnici, on je tokom te godine bio komadant jedinice Zulfikar.

O silovanju je svjedočila i Ruža Miličević, koja je 28. jula 1993. godine također odvedena u zarobljeništvo u muzej. Ona je potvrdila da su prve večeri izvedene zaštićene svjedokinje D i H, ali da ne zna o kojem se vojniku radi.

Amer Jahić


This post is also available in: English