Članak

Izrešetan sačmaricom

9. Maja 2013.00:00
Prvi svjedok na suđenju za zločin u Busovači ispričao je kako je saznao da je optuženi Zoran Marinić sudjelovao u ubistvu civila bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Željko Laštro je rekao da je tokom rata bio angažovan kao istražitelj u Četvrtoj bojnoj Vojne policije Vitez, te da je išao na uviđaj u Busovaču, kako bi istražio ubistva civila.

Kada smo došli u zaseok Jurićeve Bare, ispred jedne kuće su bila dva leša i vidio sam malo dima na krovu”, kazao je svjedok, dodavši da je u policijskoj stanici u Busovači uzeo izjave od nekoliko mještana.

Kako je svjedok izjavio, mještani su mu rekli da su taj dan kada su ubijeni civili čuli dernjavu, te pucnjavu. Jedna od osoba koje su došle u kuću, kako je kazao svjedok, bio je Zoran Marinić. On je dodao da mještani nisu znali ime druge osobe.

Laštro je kazao da je sačinio zapisnik i poslao ga svom pretpostavljenom, Marijanu Jukiću. Kasnije je, kako je rekao, čuo od kolega da su dvojica osumnjičenih pritvorena.

Tužiteljica Slavica Terzić pokazala je svjedoku rješenje za određivanje pritvora za Zorana Marinića i Zorana Milića iz proljeća 1993. godine zbog krivičnog djela ubistva, međutim, svjedok je kazao kako ne zna ko je to potpisao.

Milić i Marinić su optuženi da su 26. aprila 1993. godine učestvovali u ubistvu i ranjavanju civila bošnjačke nacionalnosti prilikom napada na njihove porodične kuće u Busovači.

Drugi svjedok na ovom suđenju bio je Enver Prolaz, koji je 1993. živio u Busovači. On je izjavio da je  poznavao ubijene civile iz porodice Topalović, koji su živjeli u istom mjestu. Svjedok je ispričao da je radio na ukopima, ali da, zbog sukoba u to vrijeme, nisu imali vjersku proceduru.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English