Članak

Svađa vojnika prije ubistava

6. Maja 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Trusini, svjedok Odbrane četvorice optuženih je rekao da su u ubistvima nekoliko postrojenih zarobljenika uz zid kuće, između ostalih, učestvovali i Nedžad Hodžić i Rasema Handanović.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok D, bivši vojnik odreda Zulfikar Armije BiH (ABiH), ispričao je da je prije strijeljanja u zaseoku Gaj došlo do prepirke između Handanovićeve, Hodžića i vojnika Mirse Sandžaklije, koji se predstavio kao vođa grupe diverzanata iz Vakufa.

Svjedok je ustvrdio da je Handanović zahtijevala da svi budu ubijeni, a Hodžić i Sandžaklija da žene i djecu ne treba dirati.

Kada je Hodžić izgovorio riječi “streljački vod, svjedok je rekao da je Handanović repetirala pušku te da je jedan zarobljenik iz stroja počeo bježati. Svjedok je kazao da je u pravcu zarobljenika koji je bježao, pucao izvjesni Hamdo Klisura.

Istodobno se počinje pucati u zarobljenike postrojene uz zid kuće. U tome učestvuju Zolja, Džoni i ostali, pojasnio je svjedok.

Svjedok je dodao da mu je saborac Orho rekao da je tokom akcije doveo u Gaj trojicu zarobljenika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon što su se predali.

Zajedno sa Hodžićem, za ubistva Hrvata u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda Zulfikar, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade Neretvica ABiH.

Rasema Handanović zvana Zolja priznala je učešće u strijeljanju zarobljenika, te je nakon sporazuma o priznanju krivice osuđena na pet i po godina zatvora.

Branilac Midhat Kočo upitao je svjedoka da li je vidio da je Nedžad Hodžić zvani Džoni pucao, na što je on odgovorio: Nažalost, on je učestvovao u tome. Stvarno mi je žao.

Na upit branioca zašto nikada u ranijim izjavama nije spominjao da je Hodžić izgovorio riječi streljački vod, svjedok je pojasnio da ga niko nije ni pitao.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da je svjedok drugačije govorio u istrazi u vezi ubistva zarobljenika koji je pokušao pobjeći, navodeći da je izjavio da su prema njemu pucali Hodžić i Handanovićeva te da je onda došao Klisura i počeo pucati.

Svjedok je rekao da je mogućnost da Hodžić i Handanovićeva pogode zarobljenika bila jedan na prema 99, navodeći da je on trčao prema Klisuri, te da je pao pored njega. Prema tvrdnjama svjedoka, Klisura se poslije hvalio da je sasuo rafal u tog zarobljenika.

Zaštićeni svjedok D je rekao da je vojnike odreda Zulfikar predvodio Samir Šemsović Samko, koji je prije strijeljanja ranjen, te je ubrzo preminuo.

Za optužene Bojadžića i Memića, svjedok je kazao da ih uopšte nije viđao na tom području.

Svjedok, koji je dao iskaz u korist Odbrane Hakalovića, Hodžića, Bojadžića i Ališpage, rekao je da su dvojica pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) insistirali da potvrdi da je Bojadžić komandovao akcijom, nakon što je drugim istražiteljima već dao pismenu izjavu.

Mjesec dana prije napada na Trusinu, kako je svjedok naveo, Ališpago je otišao za zamjenika neke grupe. Prema optužnici, Ališpagi se stavlja na teret što kao komandant odreda nije poduzeo radnje kako bi vojnici koji su počinili zločin bili kažnjeni.

Na suđenju u korist Hakalovićeve Odbrane ispitan je Almir Šahinović, vještak geodezijske struke. On je govorio o udaljenosti pojedinih mjesta od sela Trusina.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. maj.

Amer Jahić


This post is also available in: English