Članak

Sjećanje na 116 ubijenih u Ahmićima

16. Aprila 2013.00:00
U Starom Vitezu i Ahmićima obilježena je dvadeseta godišnjica od zločina koji su počinile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Ahmići kod Viteza, kada je ubijeno 116 civila.

This post is also available in: English

Godišnjica zločina obilježena je vjerskim programom u Starom Vitezu, gdje su sahranjene žrtve, te u Ahmićima, gdje je otkriveno spomen-obilježje žrtvama zločina.

Elvedin Kermo, iz Udruženja žrtava rata 16. april, kazao je da je od ukupno 116 ubijenih u Ahmićima, 81 osoba identifikovana i ukopana.

Tri osobe su identifikovane i čekaju ukop, a 32 još nisu identifikovane. Od ove 32 osobe za koje se čeka identifikacija, za 15 je nepoznato mjesto ukopa. Zločinci su išli tako daleko da su kosti naših najmilijih skrivali u drugim gradovima, kao što je to slučaj u Mostaru, na groblju u Međinama, kazao je Kermo.

U napadu koji se dogodio 16. aprila 1993. godine u selu Ahmići, pripadnici HVO-a ubili su 116 civila, starijih ljudi, žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega tri mjeseca, a najstarija 82 godine.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

U povodu dvadesete godišnjice zločina u Ahmićima, promovisana je i knjiga o ubistvima koju je napisao Rasim Muratović, u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri Univerzitetu u Sarajevu.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English