Članak

Maksimalna kazna za svirepe zločine

29. Marta 2013.00:00
Sud BiH osudio je Veselina Vlahovića zvanog Batko na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine nad civilima na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

This post is also available in: English

Vlahović je proglašen krivim da je od maja do jula 1992. godine ubio oko 35 osoba, silovao jedanaest žena, zlostavljao, odvodio u ropstvo, mučio, te pljačkao nesrpsko stanovništvo. 

“Optuženog je karakterisao specifičan model ponašanja, koje se ogledalo u beskrupuloznosti, svireposti, hladnokrvnosti, te je djela počinio na stravičan način”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazlažući presudu.

Vlahović je kao pripadnik paravojnih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a kasnije Republike Srpske (RS), proglašen krivim po 60, od ukupno 66 tačaka optužnice.

Kako je rečeno, Vlahović je ostavio trag na stanovništvu, što je rezultiralo prezirom šire zajednice. Vještakinja Zorica Lazarević, kako je rekao sudija Božić, kazala je da je Vlahović bio osoba sa smanjenom uračunljivošću u vrijeme izvršenja krivičnog djela, ali ne bitno smanjenom.

Predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je kako su svjedočenja stanovnika s Grbavice bila jasna i nedvojbena, zbog čega je donesen zaključak o Vlahovićevoj krivici.

“Svjedoci su kazali kako su Vlahovića viđali sa šajkačom i zastavom s mrtvačkom glavom, te da je, dolazeći u naselje, puštao gusle u autu, a da su ga prethodno viđali i na televiziji”, rekao je Božić.

On je dalje objasnio da je Vlahović nasumično birao neke od svojih žrtava.

“Takve žrtve su Haris Muderizović i Goran Čengić, koji su htjeli spriječiti odvođenje komšija, ali su time sebi presudili sudbinu”, kazao je Božić.

Prema riječima sudije Božića, Vlahović je ubijao svoje žrtve na nepoznatim lokacijama, a neke od žrtava su članovi porodica Balvanović, Gološ i Koristović.

“Karakterističan je i njegov obrazac ponašanja da civili otkupljuju vlastitu glavu tako što će mu dati novac da bi ih ostavio u životu”, rekao je Božić.

On je također istakao najupečatljiviji čin silovanja žene koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Optuženi joj je zavrnuo ruku, a ona je svojom drugom rukom čuvala maloljetnu kćerku, dok ju je on silovao”, kazao je Božić.

Za šest tačaka optužnice za koje je Vlahović oslobođen, Božić je objasnio da nije dokazana krivica optuženog s obzirom da, prema iskazima više svjedoka, u to vrijeme nije bio u Sarajevu.

Vlahović je uhapšen u Španiji u martu 2010., a BiH je izručen 26. avgusta iste godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženom je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu moguća je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English