Članak

Žalbe na montiranu istragu

28. Marta 2013.00:00
Odbrana je u žalbi na presudu Zurahidu Mujčinoviću za zločine u Srebreniku tražila oslobađanje optuženog ili novo suđenje, ističući da je on žrtva montirane istrage i da nikada nije bio u domu u Rapatnici ili mučio zatočene.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH nije se žalilo na prvostepenu presudu kojom je Mujčinović osuđen na osam godina zatvora, a drugooptuženi Sulejman Hrustić oslobođen optužbi. S obzirom da žalba nije podnesena, Hrustićeva oslobađajuća presuda je pravosnažna.

Mujčinović je proglašen krivim da je kao bivši pripadnik “Lovačke čete” Armije BiH (ABiH) u Srebreniku, učestvovao u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici od kraja jula do sredine avgusta 1992. godine.

“Optuženi Mujčinović već četiri godine gori na vatri jedne iskonstruisane istrage, kojoj nije bio cilj da otkrije istinu. Da jeste, doveli bi upravnika pritvora, čuvare… Sad evo imamo i ovu nerazumljivu presudu”, istakao je branilac Midhat Skenderović pred Apelacionim vijećem.

On je ocijenio da prvostepeno vijeće nije trebalo prihvatiti kao dokaz prepoznavanje optuženog od strane oštećenih Pere i Drage Đukića, jer ono nije obavljeno na zakonom propisan način.

Osim toga, Skenderović je napomenuo da su na suđenju dva svjedoka izjavila da u policiji u Bijeljini nisu mogli na ponuđenim fotografijama prepoznati Mujčinovića, te da im je inspektor poslije pokazao o kome se radi.

Odbrana je kao novi dokaz predložila izjavu svjedoka, koji je 1992. godine bio u Rapatnici.    

“On je bio na suđenju, ali tada nije mogao govoriti o nekim stvarima. Sad, kad je vidio šta se desilo, odlučio je da progovori”, pojasnio je Skenderović.

Rifat Konjić, drugi Mujčinovićev branilac, ocijenio je da su riječi: “Ovdje sam ja svirao bubnjeve”, koje su oštećeni čuli u Rapatnici, dovele Mujčinovića pred sud, jer je on bio poznati bubnjar u Srebreniku.

“Oštećeni su se kasnije raspitivali ko je bubnjar i saznali za Mujčinovića. Međutim, on nije jedini. U novoj izjavi svjedoka ima i drugih”, objasnio je Konjić.

Tužilaštvo nije uložilo pisani odgovor na ovu žalbu, a tužiteljica Sanja Jukić na ročištu je predložila da prvostepena presuda bude potvrđena. Optuženi se također obratio Apelacionom vijeću.   

“Nikad nogom nisam kročio u taj pritvor… Kunem se djecom da je ovo meni namontirano. Znam da su to uradili ljudi iz Srebrenika. Spreman sam odmah ići na poligraf”, kazao je Mujčinović. 

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbi.

Marija Taušan


This post is also available in: English