Članak

Svjedok se više ničega ne sjeća

28. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločin u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH nije mogao potvrditi da je u Koštanoj bolnici vidio optuženog Veselka Raguža nakon hapšenja, iako ga je u ranijem iskazu spominjao.

This post is also available in: English

Senad Šetka ispričao je da je 13. jula 1993. godine uhapšen na području Stoca i odveden u jednu kuću iz koje je naredni dan prebačen u Koštanu bolnicu u Stocu.

Na pitanje Tužilaštva BiH da li je Veselko Raguž bio među osobama koje je vidio po izlasku iz kuće, svjedok je rekao da “može biti da je bio”, ali da to ne može tvrditi. Tužiteljica Remzija Smailagić ga je podsjetila da je u iskazu datom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) spominjao Veselka Raguža.

“Prošle godine sam imao operaciju tumora, dijete mi je bolesno, ne sjećam se više ničega”, kazao je Šetka, dodavši da je nakon jednog ranijeg svjedočenja izgubio posao i da ne želi više davati izjave vezane za ratne zločine.

On je ispričao da je u Koštanoj bolnici ispitivan i udaran, ali je naveo kako se ne sjeća da je tu vidio Veselka Raguža. Tužiteljica Smailagić pročitala je dio zapisnika SIPA-e u kojem je svjedok rekao da je Veselko Raguž prisustvovao njegovom ispitivanju.

Veselko Raguž je optužen da je, kao zapovjednik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naređivao i sudjelovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine.

Njemu se sudi zajedno sa Ivom Ragužem, bivšim pripadnikom iste brigade, koji je optužen za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Svjedok Šetka kazao je da ne može tvrditi ni da je Ivu Raguža vidio u Koštanoj bolnici, te da ga je upoznao tek nakon rata.

“Veselka sam poznavao i od prije rata, a viđao sam ga i nakon rata, po dolasku u Stolac”, kazao je svjedok.

On je rekao kako ne traži krivično gonjenje optuženih, te da mu niko nije prijetio.

“Ne treba mi niko prijetiti, prijeti mi se čim nemam posao”, pojasnio je on.

Tužilaštvo BiH odustalo je od saslušanja novog svjedoka. Tužiteljica Smailagić pojasnila je da je svjedok star i bolestan, te da mu nije mogla obezbijediti prevoz do Suda BiH.

Suđenje će se nastaviti 3. aprila, kada će biti održana statusna konferencija pred izvođenje dokaza odbrane, te će biti saslušan prvi svjedok Odbrane Veselka Raguža.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English