Članak

Križ na licu zarobljenika

27. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH opisao je kako ga je optuženi Željko Jukić brutalno pretukao i pržio mu lice.

This post is also available in: English

Svjedok Emir Korman ispričao je da je zlostavljan 7. jula 1993. godine u Vatrogasnom domu u Prozoru, gdje je doveden sa Ekremom Hubijarom i momkom koji je rodom iz Prijedora. Nakon što je sjeo na fotelju, kako je rekao, Jukić mu je počeo pržiti lice.

“Uzeo je ‘ronhill’ cigaretu i zapalio je. Potegao je dva-tri dima i počeo mi pržiti lice. Pravio mi je križ”, kazao je svjedok.

Optuženi mu je potom, dodao je Korman, cigaretu ugasio na nosu. Svjedok je naveo da ga je Jukić nakon toga odveo u drugu prostoriju, te ga brutalno pretukao, a zatim mu palio bradu.

Kako je ispričao, Jukić mu je rekao da skine jaknu i legne preko stolice. “Uzeo je palicu, udarao me je po leđima koliko god je mogao”, prisjetio se svjedok.

Korman je kazao da je Jukić potom od vojnika koji je bio na vratima prostorije uzeo pištolj. “Mislio sam da su mi zadnji trzaji. Čekam da okine…”, ispričao je svjedok.

Optuženi je, naveo je svjedok, pritisnuo obarač, ali je iz cijevi izašao vatreni plamen, te mu spržio bradu i kožu.

Jukić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je u Vatrogasnom domu zapaljenom cigaretom pržio lice oštećenom, praveći mu križ na desnom obrazu. Potom ga je – navedeno je u optužnici – odveo u drugu prostoriju, gdje ga je tukao i palio mu bradu i lice.

Korman je naveo da je s drugim zarobljenicima potom prebačen u zatvor u zgradu policije u Prozor, a odatle poslije u logor Dretelj kod Čapljine.

On je pojasnio da je u Dretelju bila prozivka zarobljenika, a kada je on prozvan, optuženi ga je uveo u hangar i brutalno pretukao.

Prema optužnici, Jukić je sredinom jula 1993. u logoru Dretelj uveo oštećenog u hangar, prislonio ga uza zid, a zatim uzeo palicu i počeo ga udarati.

Korman je ispričao da mu je nuđeno 5.000 eura da ne svjedoči. On je pojasnio da je jednom čovjeku, ne želeći reći o kome se radi, ispričao šta mu se desilo nakon što su mediji javili da je Jukić uhapšen, a ovaj mu je potom kazao da može “srediti” 5.000 eura da ništa ne govori.

Drugi svjedok Ekrem Hubijar rekao je da je bio očevidac zlostavljanja Emira Kormana u Vatrogasnom domu. On je naveo da je vidio kako optuženi Jukić cigaretom “jednom ili dva puta” prži Kormanovo lice, a da je potom “uzeo upaljač i crtao mu križ”.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li je s njima bio i momak iz Prijedora.

O tome u kakvom je stanju zatekao Emira Kormana u Vatrogasnom domu, svjedočio je Fadil Zec.

“Bio je spržen, izgoren, modar. (…) Rupice u obliku cigareta bile su na licu. Jasno se vidjelo da je križ”, prisjetio se on. Ovaj svjedok je naveo da je Korman u zatvoru u zgradi policije u Prozoru pričao da mu je to uradio Željko Jukić.

Nastavak suđenja Jukiću, kojem se sudi i za druge zločine nad Bošnjacima u Prozoru, zakazan je za 4. april.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English