Članak

Podignuta optužnica za zločin u Busovači

22. Marta 2013.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Milića zvanog Maslanica zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Busovači 1993. godine.

This post is also available in: English

Milić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 26. aprila 1993. godine, zajedno sa optuženim Zoranom Marinićem, sudjelovao u ubistvu i ranjavanju civila bošnjačke nacionalnosti.

“Pucanjem iz oružja i korištenjem noža sudjelovao je u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti i ranjavanju jednog civila prilikom napada na njihove porodične kuće”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je također navelo da su u ovom napadu ubijeni starac i invalid, a od posljedica ranjavanja naknadno su podlegli i šesnaestogodišnji mladić i jedna djevojka.

“Prilikom napada na civile bošnjačke nacionalnosti, Zoran Milić je sudjelovao i u paljenju njihove porodične kuće”, navodi se u saopštenju.

Za ovaj zločin, Tužilaštvo BiH je krajem prošle godine optužilo i Zorana Marinića, kome je početak suđenja zakazan za 12. april.

Optužnica protiv Milića, koji se nalazi u pritvoru, proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English