Članak

Skupljanje novca za život

20. Marta 2013.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je na suđenju za zločine u Jablanici da mu je optuženi Edin Džeko naredio da skupi 5.000 maraka ili će ga ubiti.

This post is also available in: English

Svjedok Mirko Zelenika je rekao da je po zarobljavanju u septembru 1993. godine odveden u Rogića kuće u Donjoj Jablanici, gdje je bila smještena jedinica “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH).

Kako se prisjetio, bio je zatvoren u trapu kod Rogića kuća, kada je izveden sa još jednim zarobljenikom.

“Džeko mi je prislonio pištolj i rekao: ‘Daćeš mi 5.000 maraka ili ću te ubiti’”, rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da je u pratnji sa Džekom krenuo da sakupi novac. Pošto nije imao novac, kako je rekao, otišao je kod komšinice u Jablanici i kazao joj: “Ovo je Zukin i hoće da me ubije”, te mu je ona dala 1.500 maraka.

Zelenika je naveo da je potom otišao u stan šure gdje je dobio dvije hiljade maraka.

“Rekao sam mu da mi pusti brata. Džeko je rekao: ‘Nećeš ni ti biti pušten, samo te niko neće degenečiti’”, ispričao je svjedok, dodavši da je vraćen u trap.

Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar”, optužen je za učešće u nezakonitom hapšenju devet civila u Jablanici, koji su odvedeni u trap Rogića kuće. Jednog od tih zarobljenika izveo je iz trapa i pod naredbom da će ga ubiti, natjerao da skupi 3.500 maraka.

Džeko je optužen i za druge zločine u Jablanici tokom druge polovine 1993., kao i za učešće u ubistvima u selu Trusina kod Konjica u aprilu 1993. godine.

Objašnjavajući kako zna da je Džeko muškarac koji ga je natjerao da prikupi novac, Zelenika je rekao da je, dok su vojnici hapsili ljude koje su odveli u Rogića kuće, kratko razgovarao sa visokim crnim mladićem duže kose.  

Svjedok je dodao da mu je brat, dok su odvođeni u Rogića kuće, rekao da “bi onaj što je razgovarao sa tobom mogao biti Džeko”, a jedan zarobljenik mu je također rekao da se radi o Džeki, ne navodeći ime.

Svjedok je rekao da je mislio da se on zove Jasmin, dok u medijima nije objavljeno da se zove Edin.

Prema njegovim riječima, tokom boravka u Rogića kućama zarobljenici su često bili premlaćivani i vođeni na prisilne poslove.

Na pitanje braniteljice Edine Rešidović zašto u ranijim izjavama nije spominjao Džeku, svjedok je odgovorio da je odlučio da progovori tek kad je saznao da se vodi istraga protiv njega.

“Nije se ranije vodio postupak protiv Džeke i nisam htio da idem u detalje, a kada sam saznao da je osumnjičen, iskoristio sam sva svoja saznanja”, dodao je on.

Ispitivanje Zelenike biće nastavljeno 26. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English