Članak

Zabuna u svjedočenju

19. Marta 2013.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, zaštićeni svjedok B je objasnio da je “napravio zabunu” kada je rekao da je Ivan Medić naredio dvojici zatočenika da imaju seksualni odnos.

This post is also available in: English

Na pitanje Medićeve Odbrane zašto u izjavama datim prije svjedočenja pred Sudom BiH nije optuženog dovodio u vezu sa ovim događajem, svjedok B je kazao da je on samo rekao kako je Medić prisustvovao tom događaju.

“Medić se našao tu u trenutku kada se to radilo, a Ahmet Makitan ga je pustio da uđe unutra”, objasnio je B, dodavši da, ako je na prošlom pretresu kazao drugačije, onda je “neku zabunu napravio”.

B je svjedočio 5. marta, kada je, odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, rekao da je u Dretelju Ivan Medić zvani Poskok natjerao jednog zatočenika da “svoj polni organ stavi drugom u usta”.

Za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i njihovom mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Svjedok B je rekao da je početkom augusta 1992. u Dretelj doveden i Božo Balaban, koji je kasnije, nakon što je pretučen, i preminuo.

Prema iskazu svjedoka, Herceg i Buljubašić su bili prisutni kada je Balaban tučen, ali je naglasio kako ne može tvrditi da su ga oni tukli.

“U ubistvu Bože nije bio Srećko Herceg, ali sam bio ja”, kazao je optuženi Buljubašić, dodavši da mu je to bilo naređeno.

Svjedok je rekao i kako su zatočenici tjerani da pjevaju, te da su jednom morali i plesati.

U Dretelju je, kako je kazao, viđao i Hercega. Naveo je kako njega optuženi Herceg nikada nije saslušavao, niti zna da je druge zatočenike saslušavao.

Suđenje se nastavlja 26. marta, saslušanjem još jednog zaštićenog svjedoka.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English