Članak

Razorni maloljetnici

14. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su pripadnici “Kinder voda” tokom ljeta 1993. godine upadali u sela na ovoj opštini, palili kuće, te maltretirali i protjerivali bošnjačko stanovništvo.

This post is also available in: English

Armin Pračić iz sela Podaniš, ispričao je da su u ljeto 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) upali u selo, te taj dan ubili dvoje mještana.

Ispričao je da je počeo da bježi ka gradskom smetljištu, kada je vidio da su tri vojnika krenula za njim.

“Sakrio sam se pod stijenu i prekrio smećem. Njih trojica su stajala iznad mene i razgovarali motorolom. Prepoznao sam im glasove. Bili su to braća Ante i Tomo Beljo i Željko Jukić, pripadnici ‘Kinder voda’”, kazao je svjedok i dodao da je svu trojicu poznavao još od prije rata, kada su zajedno igrali bilijar.

Pračić je rekao da je ostao sakriven ispod stijene još neko vrijeme, dok se sva tri vojnika nisu vratila u selo. Tada je čuo pucanj.

“Ja ništa nisam tad mogao da vidim, ali kad se sve smirilo i po mom povratku u selo, vidio sam na putu ubijeno tijelo Hate Pračić. Nisam ja vidio ko je nju ubio, ali znam da su tim putem mogla samo da prođu ona trojica koja su mene ganjala”, objasnio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Jukića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Hajrudin Bektaš, koji je potvrdio da su pripadnici “Kinder voda” u julu 1993. godine upali u selo Varvara, odakle je svo civilno stanovništvo prebačeno u Srednjoškolski centar u Prozoru.

“U selo su upali pripadnici HVO-a, tačnije pripadnici ‘Kinder voda’. Uglavnom su to bili maloljetnici, dobrovoljci, i koliko znam, služili su za posebne namjene. Među njima sam taj dan u selu vidio i Željka Jukića sa automatskom puškom kako grupiše civile”, kazao je Bektaš.

Objasnio je da je Jukića poznavao iz viđenja, kada ga je viđao u gradu prije rata. Na okolnosti širokog i sistematičnog napada svjedočio je i Ibrahim Husić koji se sa mještanima sela Parcani, od jula 1993. godine krio u šumi, jer su, kako je rekao, pripadnici HVO-a skoro svakodnevno upadali u selo i maltretirali stanovništvo.

“Muškarci su uglavnom živjeli u šumi. Vojska dođe, zapali dvije, tri kuće, odvede stoku, pa ode…onda za par dana opet tako. U selo su dolazili pripadnici ‘Kinder voda’, a oni su u to vrijeme bili strah i trepet za bošnjačko stanovništvo”, kazao je Husić.

Na pitanje Odbrane kako zna da su to bili pripadnici “Kinder voda”, ako se on stalno krio u šumi, Husić je objasnio da je dvogledom sve pratio i da je prepoznao pripadnike ove jedinice, koje je poznavao još od prije rata.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English