Članak

Otkup glave

13. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom i još jednim vojnikom njenog muža i nju odveo na Trebević, gdje su ih natjerali da im

This post is also available in: English

daju novac “kako bi otkupili glavu”.

Zaštićena svjedokinja A-3 prisjetila se kako su se krajem maja 1992. godine na vratima njihovog stana oko 11.00 sati naveče pojavila trojica vojnika, među kojima je bio i optuženi.

“Jedan od njih je bio Batko, i on je uveo muža u dnevnu sobu i tukao ga tražeći novac, dok su Krompir i drugi vojnik bili sa mnom u hodniku i nisu mi dali da uđem u dnevnu sobu”, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Vlahović je s njenim suprugom i drugom dvojicom krenuo iz stana, a ona im se pridružila.

“U jednom vozilu sam ja bila s Batkom, a u drugom je bio moj muž sa Krompirom i drugim vojnikom… Dok smo se vozili, Batko me pitao kako želim da me siluje. Ja sam mu odgovorila da mu mogu biti majka. Onda me on udario i izbio mi dva prednja zuba”, prisjetila se svjedokinja A-3.

Kada su došli na Trebević, Vlahović je tražio novac od njenog supruga.

“Čula sam da ga Batko pita imamo li novaca da otkupimo glavu. Sa cifre od 3.000 maraka došli su do 10.000. Potom su odlučili da se vratimo u stan”, kazala je A-3.

Kada su došli ispred zgrade, kako je dodala, njen suprug je s Dragičevićem i drugim vojnikom otišao u stan dok je ona ostala ispred zgrade s Vlahovićem, koji joj je zaprijetio da o ovome nikome ne govori.

“Dali smo im 14.000 maraka, 400 švedskih kruna i zlata u vrijednosti od 5.000 do 7.000 maraka”, navela je ona.

Zoran Dragičević zvani Krompir je optužen da je od maja 1992. do decembra 1994. godine pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Veselinu Vlahoviću zvanom Batko suđeno je u odvojenom predmetu za zločine počinjene u ovim sarajevskim naseljima, i uskoro treba da mu bude izrečena presuda.

Na pitanje Duška Tomića, advokata optuženog Dragičevića, da li je svjedokinji nuđeno da optuženog prepozna na fotografijama, ona je kazala kako optuženi na fotografiji ima dužu kosu, te da je ona 80 posto sigurna da je to osoba koja je došla s Vlahovićem na njena vrata i učestvovala u oduzimanju novca.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. mart.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English