Članak

Šamaranje zatvorenika

7. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, dva svjedoka Optužbe su kazali da su tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), vidjeli da su optuženi šamarali zarobljenike srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Savo Brkić je rekao da je kao šesnaestogodišnjak zarobljen 14. septembra 1992. godine, nakon što su bošnjačke i hrvatske jedinice zauzele Bukvik i okolna sela.

“Prvo su nas nekoliko sati držali zavezane pored puta u jednom kanalu, dok je pored naših glava prošao tenk, a potom su vojno sposobne muškarce srpske nacionalnosti kamionima počeli prevoziti u Zadružni dom u Gornjem Rahiću. Na ulazu su nas pretresli i oduzeli nam sve što smo imali. Meni je lično Nijaz Hodžić oduzeo 50 njemačkih maraka. Oca i mene nije dirao, ali sam vidio da je udario jednog zarobljenika”, rekao je Brkić.

Brkić je dodao da su uslovi u toj sali bili loši.

“Ležali smo na betonu prvih nekoliko dana, i to samo na boku, jer nas je bilo puno. Hrane je bilo malo, vodu smo sipali iz nekog bureta, a na toalet smo mogli otići dva puta u toku dana u koloni i u pratnji vojne patrole. Tokom mog boravka, vidio sam da su često u tu salu ulazili razni vojnici i udarali zarobljenike. Posebno su fizički maltretirali devetoricu Srba koji su bili postrojeni uz zid te sale”, rekao je Brkić.

Svjedok Brlkić je rekao i da mu je optuženi Nijaz Hodžić tokom boravka u zarobljeništvu pomagao, tako što mu je donosio da jede.

U optužnici stoji da su Hadžić i Hodžić tokom 1992. i 1993. godine sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt).

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio inspektor pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Drugi svjedok Tužilaštva Brčko distrikta, Ilija Veselinović, rekao je da je zarobljen 15. septembra 1992.

“Kamionima su nas prevezli u dom u Gornjem Rahiću, gdje su nas postrojili i rekli da predamo sve što imamo kod sebe. Na ulazu u veliku salu, dočekao nas je Nijaz Hodžić koji mene nije dirao, ali sam vidio da je ošamario nekog Marka, jer mu je našao skrivene pare u odjeći, a nakon toga je udario još nekoliko zarobljenih muškaraca srpske nacionalnosti koji su ušli u tu prostoriju”, rekao je svjedok Veselinović.

Svjedok je dodao da je u sali proveo tri dana, te da je jednom prilikom došao i Galib Hadžić koji je ošamario zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English