Članak

Milisavljević i ostali: Flaša omotana novcem

13. Februara 2013.11:26
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako se u ljeto 1992. godine uspio spasiti od strijeljanja dajući flašu omotonu novčanicama čuvaru autobusa kojim je prevožen ka Sokocu.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod pseudonimom M6 ispričao je da mu je u junu 1992. godine optuženi Ljubomir Tasić zvani Ljupko rekao da mora otići iz svog mjesta Bosanska Jagodina.

“Ljupko jeste rekao: ‘Komšija, morat ćete otići.’ Objašnjavao je da ćemo se uskoro vratiti. Narednog dana došli su kamioni i odvezeni smo u Višegrad”, kazao je M6 i dodao da je nakon nekoliko sati prebačen u konvoj sa preko 500 Bošnjaka koji je išao prema Sokocu.

Svjedok M6 je rekao da su čuvari u konvoju tokom puta razdvojili muškarce od žena i djece, tako što je ženama i djeci kazano da izađu, dok su muškarci ostali u autobusima.

Nakon razdvajanja, M6 je, kako je rekao, omotao flašu novčanicama i dao je jednom čuvaru u autobusu koji je nosio šljem, nakon čega mu je drugi čuvar rekao da izađe iz autobusa.

“U tom vremenu dolazi drugi čuvar i kaže: ‘Ti u kapi, trčećim korakom idi tamo gdje su tvoji.’ Gurnuo me još kundakom i rekao: ‘Moraš ići, trči!’(…) Nisu pucali, i došao sam u selo Kolakovići”, kazao je M6, koji optuženog Tasića nije viđao tokom kretanja konvoja.

On je dodao da je u Kolakovićima bio šest dana, te da je saznao da su muškarci koji su ostali u autobusu ubijeni.

Tužilaštvo BiH tereti Tasića, zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem, za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Milisavljeviću i Panteliću na teret je stavljeno učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac).

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, kako se navodi u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English