Članak

Avdović i Vintila: Udarci vodnika

8. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok je kazao kako ga optuženi Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila nisu maltretirali, ali da podređeni “vodnici” jesu.

This post is also available in: English

Svjedok Radivoje Škobo je u septembru 1992. godine doveden u kasarnu “Viktor Bubanj”, gdje su mu saopćili da je doveden “zbog agresije na BiH”. Rekao je da je imao pušku, koja mu je oduzeta.

“Kada sam doveden, u ćeliji nas je bilo sedmorica i uslovi su bili nikakvi, a hrana loša. Za vrijeme boravka sam se samo jednom okupao”, kazao je svjedok.

On je rekao da su ga tukla dvojica “vodnika”.

“Kemo Dautović me je, dok sam pomjerao bure vode u hodniku, udario nečim u potiljak i jedva sam na nogama ostao, a Safet me udario nogom u bubrege”, kazao je Škobo.

Iulian-Nicolae Vintila i Ramiz Avdović optuženi su da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok Škobo je rekao da ga dvojica optuženih nisu tukla. On je također kazao da misli da je Ramiz Avdović u vrijeme njegovog boravka bio upravnik, jer je “vidio kako raspoređuje vodnike”.

Škobo je ispričao kako je protiv njega vođen postupak te da je 25. marta 1993. osuđen na osam i po godina zatvora, a nakon žalbi kazna je smanjena na sedam godina.

Na pitanje Vlade Adamovića, branioca optuženog Vintile, da li je istina kako je navedeno u presudi da mu je Boro Berijan dao pušku u ime Srpske demokratske stranke (SDS), svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Također, Adamović je priložio dokument u kojem stoji da je svjedok bio pripadnik Vojne pošte Lukavica od 1. maja 1992. do 16. juna 1995. godine i upitao ga zna li on za to.

“Možda sam se vodio kao pripadnik, ali nisam nigdje išao na liniju”, odgovorio je svjedok.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upitala je svjedoka zašto nije nikome prijavio da su ga vodnici tukli, a on je odgovorio “da nije smio, jer bi još gore prošao”.

Nastavak suđenja je 15. februara.

M.B.

This post is also available in: English