Članak

Silos: Jedan šamar

25. Januara 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da tokom boravka u “Silosu” i “Krupi” nije bio maltretiran i tučen.

This post is also available in: English

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Slavoljub Krivić kazao je da po dolasku u Silos u maju 1992. godine nije bio tučen, ali da je jednom “dobio šamar” od stražara Zaima Šarića. Tada ga je, kako je pojasnio, zaštitio Bećir Hujić.

Svjedok je također istaknuo kako ga stražar Nermin Kalember nikada nije udario, niti mu je neki problem napravio.

“Kalember mi je iskreno pomagao kad smo jednom drva sjekli. Tovario ih je sa mnom. On bi nam i dobacio hljeba u ćeliju”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Hujića i Kalembera za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem i Šerifom Mešanovićem.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kalember je bio stražar u “Silosu”, dok su ostali bili pripadnici policijske, vojne i civilne vlasti.

Govoreći o boravku u magacinu “Krupa”, svjedok je kazao da ni u tom objektu nije bio maltretiran.

On je rekao da su zatočenici odvođeni i u Sarajevo i Hrasnicu, ali da ne zna ko ih je tamo vodio.

“Kad smo išli za Sarajevo, vezali su nam ruke i oči u kuhinji ‘Silosa’. Stražar nam je vezao ruke. Zbog vezanih očiju nisam vidio ko nas je dalje vodio. Za Hrasnicu su nas vodile nepoznate osobe”, ispričao je Krivić.

On je naveo da su mještani sela Resnik (općina Hadžići) imali oružje. Kazao je da je njemu pušku sa 80 metaka dao Dane Čićić u maju 1992., ali da je to oružje kasnije predao.

Kazao je kako su ga 10. maja 1992. privele osobe u maskirnim uniformama, ali da ne zna da li su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ili policije.

“Tad je i policija nosila maskirne uniforme”, pojasnio je svjedok.

Naredno suđenje zakazano je za srijedu, 30. januar.

S.U.

This post is also available in: English