Članak

Kovačević: Ubistva i maltretiranja u Sijekovcu

9. Januara 2013.15:11
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, svjedokinja Tužilaštva BiH je govorila o napadu na selo Sijekovac, kada je ubijen njen suprug i drugi članovi porodice.

This post is also available in: English

Jelica Zečević prisjetila se 26. marta 1992. godine, kada je u njenoj ulici u Sijekovcu počela pucnjava, te je sa mužem Milanom i porodicom pobjegla u podrum, a ubrzo su došle i druge komšije. Kako je rekla, dok je bila u podrumu, čula je vojnike kako prijete da će baciti bombu.

Navela je da su, po naređenju tih vojnika, izašli iz podruma sa podignutim rukama, a jedan vojnik ju je odveo iza kuće, a muža na drugu stranu.

“Molila sam ga da ne ubije. Dirao me je po genitalijama, samo sam mu vidjela lice”, ispričala je svjedokinja Zečević.

Svjedokinja je kazala da ju je taj vojnik doveo do muža Milana, koji je ležao u dvorištu, te je pucao u njega.

“Ležao je potrbuške. Da li je bio mrtav, ne znam. Ako je bio živ, ovaj ga je dokrajčio”, rekla je svjedokinja kroz suze.

Ona je navela da su ih vojnici odveli do jedne kuće, a potom do Doma kulture u Sijekovcu, gdje je jedan muškarac pored nje repetirao pištolj, a komšinica joj je kazala da je to Zemir Kovačević.

Nakon nekoliko dana, kako je rekla, od svekrve je saznala da joj je svekra Jovana Zečevića ubio Kovačević.

Kovačević, bivši pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, optužen je za učešće u oružanom napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća izveo u dvorište 15 osoba i četvero djece. Tužilaštvo BiH smatra da je zajedno sa drugima ubio pet osoba, a sam još tri.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Marinko Opačić, koji je u vrijeme napada na Sijekovac imao 11 godina. On je kazao da je, kada je počela pucnjava, sa majkom, stricom, bakom i djedom otišao u podrum Zečevića.

Opačić je ispričao da su ih vojnici, po izvođenju iz podruma, postrojili u vrstu, govoreći da će ih pobiti, ali je neko naredio da ih vrate u podrum, te su žene i djeca vraćeni.

“Kada smo ponovo izašli iz podruma, bilo je leševa. Vidio sam čovjeka kako puca u jednog čovjeka koji je ležao”, rekao je svjedok, navodeći da je tada ubijen i njegov stric.

Suđenje će biti nastavljeno 16. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English