Članak

Vlahović: Vjera u dokazanost zločina

26. Decembra 2012.11:43
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi naglasilo kako su tokom 16 mjeseci suđenja dokazani navodi optužnice o počinjenom ratnom zločinu na Grbavici, Kovačićima i Vracama tokom 1992. godine, za šta se tereti Veselin Vlahović.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je kazao da je dokazano kako je u Sarajevu postojao široki i sistematičan napad, te da je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko znao za to i da je u periodu od maja do oktobra 1992. zlostavljao, silovao, ubijao i činio druga nečovječna djela nad nesrpskim civilima.

Krnjić je također rekao da je od maja 1992. Grbavica bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS), a da je Vlahović bio u jedinici Interventnog voda u sastavu iste vojske, koji je većinom bio sačinjen od osoba kriminalne prošlosti.

“Njihovo sjedište je bilo u zgradi ‘Digitron Buje’ na Grbavici, i tu je optuženi dovodio stanovnike Grbavice, najčešće muškarce, gdje ih je zlostavljao i držao zatvorene”, kazao je tužilac.

Većina svjedoka, kako smatra Tužilaštvo BiH, posvjedočila je da se optuženi Vlahović kretao naoružan i uniformisan po Grbavici. Tužilac je rekao kako Odbrana optuženog nije uspjela dokazati da činjenice koje su naveli saslušani svjedoci Tužilaštva BiH nisu istinite.

“Odbrana se fokusirala na određene nedosljednosti u iskazima svjedoka datih tokom istrage i svjedočenja, ali je, s obzirom na doživljena iskustva žrtava, posebno silovanih žena, teško očekivati da budu potpuno dosljedni u svojim izjavama, i nadam se da će Sud imati to u vidu”, naveo je Krnjić.

Od 66 tačaka optužnice, koje Vlahovića terete za ubistva, silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i oduzimanje novca od stanovnika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, tužilac se osvrnuo na prvih 25 tačaka. Opisao je način na koji su svjedoci iznijeli proživljena iskustva, kao i dokaze koji potkrepljuju njihovu priču.

Jedna od tih tačaka je i svjedočenje S-4, koja je kazala da ju je optuženi nekoliko dana odvodio u garaže, u tržni centar na Grbavici, gdje ju je vezao, zatim silovao i dopuštao drugim vojnicima da je siluju.

“Najprije joj je iskidao nožem bluzu. Naredio joj da se skine i legne na strunjaču, zavezao joj je noge za držače, te je legao na nju i silovao je. Zatim su to uradili i drugi vojnici”, pročitao je tužilac dio svjedočenja S-4.

O odvođenju muškaraca u zgradu “Digitron Buje” spomenut je iskaz svjedoka S-47, koji je ispričao kako je odveden iz stana, te da ga je optuženi sa još nekoliko vojnika tukao “dok se ispod njega nije pojavila lokva krvi”, a potom su mu gurali glavu u šolju sa ljudskim izmetom tjerajući ga da jede.

“Nakon toga, Vlahović ga je odveo na Vrace i pokazao mu na Trebeviću mrtva tijela rekavši da, ako ne da novac, isto će završiti, a potom su otišli u stan svjedoka, koji je optuženom dao 38.000 maraka i zlato”, kazao je Krnjić.

Iznošenje završih riječi Tužilaštva BiH bit će nastavljeno 27. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English