Članak

Džeko: Ubistva i plač u Trusini

20. Novembra 2012.00:00
Na suđenju Edinu Džeki za zločine u Konjicu i Jablanici, majka i kćerka, svjedokinje Državnog tužilaštva, ispričale su kako su u aprilu 1993. godine nepoznati vojnici napali selo Trusina, te ubili nekoliko mještana Hrvata.

This post is also available in: English

Mara Drljo, koja je živjela u selu Trusina sa suprugom Franjom i porodicom, kazala je da je 16. aprila 1993. godine ujutro u blizini svoje kuće čula “pucnjeve i rafale”.

“Moj djever Ivan je iskočio kroz prozor i otišao na položaj, a mi svi ostali ukućani smo otišli u podrum da se sakrijemo. U podrumu sam bila ja, muž Franjo i moja jetrva sa dvoje djece. Nismo tu dugo bili kada su nas nepoznati vojnici pozvali i poredali uz kuću”, rekla je Drljo.

Prema kazivanju svjedokinje, nepoznati vojnici – među kojima je bila i jedna žena – natjerali su njenu komšinicu Milku Drljo da ode na položaj Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iznad sela Trusina i nagovori vojnike da se predaju.

“Ona se vratila i s njom nekoliko vojnika odozgo. Poredali su šest muškaraca, a nas ostale su uveli u kuću pored. Čuli smo pucnjavu i znali da su ih pobili. Bilo je tamo dosta uniformisanih ljudi, ali nisam nikoga poznala”, rekla je svjedokinja, dodavši da je njen suprug bio jedan od muškaraca koji su ubijeni.

Drljo je dodala da je dan kasnije razmijenjena u Buturović Polje, ali da je prije toga otišla do svoje kuće, gdje je vidjela tijela stričevića Ivana Drlje i komšije Stipe Ljubića.

Državno tužilaštvo tereti Edina Džeku, bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, te u ubistvima šest civila hrvatske nacionalnosti i tri ratna zarobljenika.

Džeko je optužen i za zločine nad hrvatskim civilima u Jablanici počinjene 1993. godine. On je izručen BiH u decembru prošle godine, otkad se nalazi u pritvoru.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočila i Cecilija Šimeunović, kćerka svjedokinje Mare Drljo, potvrdivši da su njen otac Franjo i nekoliko drugih mještana sela Trusina ubijeni 16. aprila 1993. godine.

Svjedokinja Šimeunović je ispričala da su, dok se krila u podrumu s drugim članovima porodice, vojnici koje nije poznavala došli u njenu kuću te ih, uz prijetnje, sve izveli ispred.

“Kada su se predali Ivan i Zdravko Drljo i drugi s brda, onda su muškarci postrojeni pored jedne kuće za strijeljanje. Nas ostale su odveli u kuću Marka Drlje. Samo smo čuli pucnje, ništa drugo. Bila je rafalna pucnjava iz više oružja i trajalo je koji minut. Mi smo plakali, ali nisu nam dali, začepili su djeci usta da ne plaču”, rekla je Šimeunović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, braniteljica optuženog Vasvija Vidović ispitivala je svjedokinje u vezi sa ženskom osobom koja je učestvovala u napadu na selo, i obje svjedokinje su kazale da je ona bila “najratobornija”.

Suđenje Edinu Džeki će biti nastavljeno 27. novembra ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English