Članak

MKSJ/ICTY: Potvrđena presuda Jeleni Rašić

16. Novembra 2012.00:00
Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presudu kojom je Jelena Rašić, kao članica tima Odbrane Milana Lukića, osuđena na 12 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda.

This post is also available in: English

Haški tribunal potvrdio je presudu kojom je Rašić proglašena krivom da je 2008. godine osigurala lažne izjave tri svjedoka na suđenju Milanu Lukiću, koji je nepravosnažnom presudom u julu 2010. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

Presuda je izrečena nakon što je Rašić priznala krivicu.

“Zločini koje je Rašić priznala ozbiljni su. Osiguravanje lažnog iskaza u bilo kojoj situaciji predstavlja miješanje u sprovođenje pravde. Kada se tako nešto učini pred međunarodnim pravosuđem, to ima posljedice koje daleko sežu”, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Apelaciono vijeće je također potvrdilo odluku da Rašić ostane na uslovnoj slobodi, a ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo, neće morati da odsluži zatvorsku kaznu.

Optužnica protiv Jelene Rašić je podignuta u julu 2010. godine, nakon čega je uhapšena i prebačena u sjedište Tribunala u Haagu. Ona se u septembru 2010. izjasnila da se ne osjeća krivom za nepoštivanje suda, te je u novembru iste godine puštena na slobodu do početka suđenja.

Prvostepena presuda je donesena u februaru ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English