Članak

Pelemiš i Perić: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane

2. Novembra 2012.00:00
Momiru Pelemišu, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja pri činjenju genocida u Srebrenici, Sud BiH je pritvor zamijenio mjerom zabrane napuštanja mjesta boravišta.

This post is also available in: English

Mjesto boravišta Pelemiš ne smije napustiti bez odobrenja Suda BiH, a pored oduzimanja putnih isprava, zabranjeno mu je i korištenje lične karte za prelazak granice.

“Optuženom se naređuje javljanje u Policijsku stanicu Zvornik svakog petka u sedmici”, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću Suda BiH.

Pelemiš je uhapšen početkom novembra 2008. zajedno sa Slavkom Perićem, koji je osuđen na 19 godina zatvora također zbog pomaganja pri činjenju genocida.

Sredinom oktobra, Tužilaštvo BiH i Odbrane Pelemiša i Perića iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu.

Tužilac Erik Larson je tražio veće zatvorske kazne, dok Odbrane zahtijevaju oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, uz tvrdnju da ranije nije bilo korektno. Apelaciono vijeće još nije donijelo odluku o žalbama.

Pelemiš, bivši zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Perić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost te brigade, proglašeni su u novembru 2011. krivima da su pomogli u ubijanju najmanje 1.000 muškaraca Bošnjaka na području Zvornika, odnosno Domu kulture u Pilici i farmi Branjevo.

Branioci su u žalbi naveli da optuženi nisu znali da će muškarci koji su zatvarani u školu “Kula” i Dom kulture u Pilici biti ubijeni.  

A.J.

This post is also available in: English